Guvernul a aprobat scutirea de impozit a profitului reinvestit: cum şi cui i se aplică măsura

Autori: Thomas Dinca , Andrei Cîrchelan 24.04.2014

Guvernul a aprobat în şedinţa de ieri, prin ordonanţă de urgenţă, măsura de scutire de impozit a profitului reinvestit în produc­ţie sau echipamente, potrivit unei informaţii de presă care nu precizează alte detalii asupra formei finale în care a fost aprobată măsura. Proiectul ordonanţei de ur­gen­ţă, publicat pe site-ul Ministerului de Finan­ţe, precizează că măsura va fi valabilă înce­­pând din iulie anul acesta şi până la finalul lui 2015.

Proiectul estimează că măsura va de­ter­mi­na anul acesta o reducere cu 137,5 mil. lei a ve­ni­turilor din impozitul pe profit la bugetul de stat.

Anul trecut, impozitul pe profit a adus bugetului 10,9 mld. lei, adică 5,5% din toate veniturile statului şi 1,7% din Produsul Intern Brut (PIB). În primele două luni anul acesta, impozitul pe profit fost de 495 de milioane de lei, în creştere cu 35% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

„Contribuabilii care beneficiază (de scutire – n.red.) au obligaţia de a păstra în pa­tri­moniu echipamentele tehnologice respec­tive cel puţin o perioadă egală cu jumătate din durata normală de funcţionare a acestora“, scriu autorii proiectului, adăugând că aceiaşi contribuabili „nu pot opta pentru metoda de amortizare accelerată pentru echipamentele tehnologice respective“.

Scutirea de impozit va fi aplicată pentru pro­fitul investit în producţie sau echipamente me­nite să majoreze veniturile impozabile ale companiei.

În nota de fundamentare a proiectului se pre­cizează că „această măsură fiscală a fost sus­ţinută de Coaliţia pentru Dezvoltarea Ro­mâ­niei, Consiliul Investitorilor Străini (FIC), Ame­rican Chamber of Commerce în România etc.“

Măsura scutirii de impozitul pe profitul reinvestit a fost anunţată înainte de Paşti de premierul Victor Ponta în urma unei întâlniri cu membrii Coaliţiei pentru Dezvoltare în cadrul căreia a fost semnat un angajament de colaborare guvern - oamenii de afaceri. Însă această scutire era plănuită mai demult şi a fost susţinută de liberali pe când erau la guvernare ei spunând că va fi aplicată odată cu o altă măsură de relaxare, reducerea CAS cu 5% pentru angajatori. De această ultimă măsură nu s-a mai vorbit însă în ultima vreme.

Din Coaliţia pentru Dezvoltare fac parte Con­siliul Investitorilor Străini, Romanian Busi­ness Leaders, AmCham şi Asociaţia Oa­me­nilor de Afaceri din România (AOAR). Boardul coaliţiei îi include pe Mihail Marcu, acţionar al MedLife, care reprezintă Romanian Business Leaders, Valeriu Nistor, CEO-ul IBM România, care reprezintă AmCham, Mihai Bogza, preşedintele Consi­liului Investitorilor Străini, şi Florin Pogo­na­ru, preşedintele AOAR. Preşedintele coa­li­ţiei este Steven van Groningen, preşe­dintele Raiffeisen Bank.

 

Ce prevede ordonanţa