O repriză de tensiune pe dobânzile pe termen scurt. BNR a injectat 2 mld. lei pentru a potoli ROBOR

Autori: Razvan Voican , Ciprian Botea 24.04.2014

Rata de dobândă interbancară ROBOR pe o zi a sărit ieri din nou la peste 4% pentru prima dată din luna februarie, semnalizând acumularea unui nou puseu de tensiune pe piaţa monetară în contrast cu percepţia generală legată de existenţa unui exces de lichiditate confortabil.

Rata ROBOR pe o lună s-a apropiat de 3%, iar ROBOR la trei luni a depăşit acest prag după ce în ultima lună se menţinuse sub acest nivel. Banca Naţională a hotărât să intervină pentru calmarea presiunilor pe dobânzi printr-o operaţiune repo prin care a injectat 2 mld. lei. Banii au fost absorbiţi de şase bănci la dobânda de politică monetară de 3,5% pe an.

Este a doua oară în acest an când BNR alimentează piaţa cu lichiditate, ambele operaţiuni având loc luna aceasta. La prima a injectat 1,2 mld. lei, iar ieri doza a crescut la 2 mld. lei.

Analiştii consideră că este o situaţie conjuncturală, respectiv legată de condiţiile particulare în care operează anumite bănci, iar fundamental lichiditatea de la nivelul pieţei este mai mult decât îndestulătoare.