Adunările generale ale acţionarilor ţin capul de afiş pe bursă săptămâna aceasta

Autor: Andrei Chirileasa 28.04.2014

Aproape trei sferturi dintre com­pa­niile listate pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au programate adunări generale ale acţionarilor (AGA) săptămâna aceas­ta, astfel că este de aşteptat ca in­ves­titorii să fie mai ocupaţi cu prezenţa la aceste şedinţe decât cu tran­zacţionarea, mai ales că acţiunile com­paniilor res­pec­tive vor fi suspen­date de la tran­zacţionare pe par­cursul desfăşurării AGA.

Cel mai probabil, consecinţa va fi scăderea tranzacţiilor de pe bursă în aceste zile, mai ales în condiţiile în care joi bursa va fi închisă cu ocazia zilei de 1 Mai. Săptămâna trecută, tranzacţiile zil­ni­ce pe bursa de la Bucureşti au fost în jur de 5-6 mil. euro, iar evoluţia pieţei pe asam­blu a fost de scădere. Indicele BET, care urmăreşte cele mai impor­tante zece com­panii listate la BVB, a pierdut 1,14% în patru şedinţe de tran­zac­ţionare, doar vi­neri având o scădere de aproape 1%. De asemenea, indicele BET-FI, care ur­măreşte SIF-urile şi FP, a pierdut 2,55%.

Cele mai mari scăderi le-au înre­gis­trat SIF Moldova (SIF2), care a pierdut 7%, şi SIF Banat-Crişana (SIF1), care a scă­zut cu 5,8%. Şi Banca Transilvania (TLV) s-a corectat cu 3,4%, după tran­zacţia record de dinainte de Paşte prin care Bank of Cyprus a vândut 10% din ac­ţiu­nile băncii. Principalii cumpărători au fost SIF-urile. În schimb, acţiunile Transelectrica (TEL) au câştigat 2,45%, con­tinuându-şi astfel rally-ul din ultima lună. Acţiunile transportatorului de ener­gie au avut una dintre cele mai bune evo­luţii de pe bursă în ultima perioadă datorită dividendelor record anunţate pentru anul trecut.

WikiZF: Profilul companiei Fondul  Proprietatea

WikiZF: Profilul companiei Banca Transilvania

Cel mai probabil, adunările gene­rale ale acţionarilor nu vor determina mişcări semnificative în preţurile acţiunilor, deoarece subiectele care se discută în AGA sunt deja cunoscute de investitori şi nu sunt aşteptate surprize ma­jore. Cele mai intere­sante şedinţe sunt cele de la Fondul Pro­prie­tatea (FP), unde se discută noul con­tract de ad­ministrare a fon­du­lui de către Franklin Tem­pleton, şi de la SIF Oltenia (SIF5), unde un grup de acţionari încearcă să obţină creş­terea dividendelor. Titlurile FP au pier­dut 0,37% în ultima săptămână, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu 2,65%.

WikiZF: Profilul companiei Transelectrica

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

La Petrom şi Romgaz, principalele decizii vizează aprobarea dividendelor din profiturile obţinute anul trecut. În cazul Petrom, dividendele propuse totalizează 1,745 mld. lei, iar la Romgaz 990 mil. lei, randamentele situându-se în ambele cazuri între 7% şi 8%. Acţiunile Pe­trom (SNP) au pierdut 1,46% săptă­mâ­na trecută, în timp ce titlurile Romgaz au stagnat la 34,36 lei.

Începând de luni, 28 aprilie, intră în vigoare şi decizia conducerii BVB pri­vind reducerea blocurilor de tran­zac­ţionare. În cazul unor acţiuni precum SIF Oltenia, SIF Moldova şi Banca Tran­sil­vania, blocurile de tran­zac­ţio­nare scad de la 500 de acţiuni la 10 acţiuni, ceea ce le face mult mai accesibile pentru micii investitori.

WikiZF: Profilul companiei Romgaz

WikiZF: Profilul companiei Petrom