Un român a reuşit să strângă 30.000 de euro pentru ochelarii care te transpun într-o realitate virtuală cu ajutorul smartphone-ului. VIDEO

Autor: Ioana Nita 28.04.2014

Liviu Berechet Antoni, arhitect cu experienţă de peste 10 ani în domeniul multimedia şi divertisment, a reuşit să obţină astăzi o finanţare de 25.000 de lire sterline (30.000 euro) pe platforma de crowfunding kickstarter.com pentru a dezvolta proiectul Altergaze - nişte ochelari care prin intermediul smartphone-ului proiectează utilizatorul într-o experienţă de realitate virtuală 3D. Din SUA până în Japonia, 361 de persoane au susţinut proiectul până azi la ora 18 în total cu 25.196 lire sterline, potrivit kickstarter.com. Proiectul Altergaze mai poate fi finanţat până vineri, 2 mai.

Un român a reuşit să strângă 30.000 de euro pentru ochelarii care te transpun într-o realitate virtuală cu ajutorul smartphone-ului

Prin intermediul camerei foto a smartphone-ului, ochelarii Altergaze creează o experienţă 3D cu un unghi larg de vizualizare pentru utilizatori - nu se văd marginile telefonului mobil atunci când sunt utilizaţi.

Diferenţa fundamentală între ochelarii gândiţi de români şi Google Glass sau proiectul Oculus achiziţionat de Facebook este că aceştia nu au propria unitate de procesare, ci se bazează pe smartphone pentru acest lucru, ceea ce face şi ca produsul să fie mai accesibil. Experienţa realităţii virtuale redată de ochelarii Altergaze poate fi folosită în cadrul unor evenimente publice precum concerte, piese de teatru, expoziţii la muzee şi pentru ghiduri turistice.

De asemenea, ochelarii pot fi utilizaţi şi pentru jocurile pe calculator, domeniu în care până în prezent s-a dezvoltat cel mai mult conceptul de realitate virtuală. Proiectul se bazează pe o tehnologie de ultimă oră şi pe un model de business diferit.

Orice persoană care are  o imprimantă 3D poate deveni producătorul ochelarilor şi poate de asemenea să le îmbunătăţească designul, fiindcă în afară de lentile şi şuruburi aceştia sunt printaţi 3D. Antoni, alături de celălalt membru fondator al proiectului, Alexandra Stancu, au nevoie de 25.000 de lire sterline pentru a începe producţia ochelarilor prin deschiderea unei unităţi de printare 3D, lansarea magazinului online Altergaze, comandarea lentilelor şi a cauciucului folosit la rame pentru a putea produce primele 1.000 de perechi de ochelari, finalizarea unor aplicaţii şi jocuri pentru ochelari şi pentru a încheia parteneriate cu unităţi de printare 3D astfel încât ochelarii să fie disponibili la nivel internaţional şi cu dezvoltatorii de jocuri pentru ca jocurile acestora să fie compatibile cu Altergaze. 

Persoanele care vor să susţină în continuare proiectul pot contribui până vineri cu sume curpinse între 1 şi 300 de lire sterline, iar în funcţie de suma investită aceştia vor primi ochelarii Altergaze personalizaţi - culoare, material design şi / sau materiale promoţionale. Persoanele interesate îşi vor putea personaliza ochelarii accesând o interfaţă virtuală pe site-ul companiei Altergaze - culoare, design, materiale folosite, dimensiunea suportului pentru smartphone şi tehnica de printare 3D.

Clienţii vor avea la dispoziţie trei variante pentru a intra în posesia ochelarilor - să comande produsul finit de la sediul Altergaze, să descarce fişierele să să îşi imprime singuri ochelarii sau să apeleze la o unitate de printare 3D. 

Antoni a început în 2006 cursurile facultăţii de arhitectură Ion Mincu din Bucureşti, iar apoi a plecat în Marea Britanie, unde a obţinut o diplomă de la Universitatea Hertfordshire în domeniul „Games Arts”. Înainte de a pleca în Marea Britanie, el a lucrat în cadrul televiziunii române, fiind gazda emisiunii "Zoom p2" în perioada 2004-2008.