Papalekas a scos Deutsche Bank din afacerea UpGround

Autor: Cristi Moga 28.04.2014

Grecul Ioannis Papalekas, care în criză şi-a trecut în portofoliu proiecte precum Tower Center, Cathedral Plaza sau City Mall, a reuşit să îi scoa­tă pe germanii de la Deutsche Bank din acţionariatul clădirilor de birouri BOB şi BOC ale proiectului Up­Ground, pe care le cedase la începutul anului 2008, în plin boom.

Papalekas ar fi trebuit să le vândă atunci germanilor pentru 340 mil. euro întregul proiect UpGround, format din 80.000 mp de birouri şi 600 de apartamente, dar RREF, divizia imo­biliară a Deutsche Bank, nu a mai cumpărat cele două blocuri de locuinţe care au fost finalizate după venirea crizei, ci doar 78% din cele două clădiri de birouri.

„Nu dorim să comentăm (acest subiect - n.red.)“, a fost răspunsul lui Tim-Oliver Ambrosius, ofiţerul de co­municare al Deutsche Bank, în responsabilitatea căruia intră şi divizia RREEF care administrează active de 42,6 mil. euro. Valoarea de piaţă a clădirilor de birouri din Bucureşti a scăzut faţă de perioada 2007 - 2008 cu circa 30%, în condiţiile în care randamentul anual aşteptat de cumpărători din aceste investiţii a crescut de la 5,5-6% la 8,5-9%, în euro pe an, în timp ce nivelul mediu al chiriilor a fost de asemenea ajustat în jos.