Dividendele de la SIF Oltenia au rămas în aer. Acţiunile au scăzut ieri cu 8,7%

Autor: Roxana Pricop 30.04.2014
Niciuna din cele două propuneri de dividende aflate pe agenda AGA de ieri de la SIF Oltenia nu a strâns suficiente voturi de la acţionari pentru a fi aprobată, astfel că administratorii SIF-ului trebuie să convoace o nouă AGA în care să tranşeze problema dividendelor pe 2014. Acţionarii nu pot decât să spere că cei din con­ducere îşi vor menţine propunerea de dividend cel puţin la valoarea iniţială de 71,4% din profitul net pe 2013.

Investitorii au reacţionat puternic la anunţul că niciuna din cele două propuneri nu a trecut de votul acţionarilor, iar acţiunile SIF Oltenia au scăzut cu până la 8,7% în primele minute de la revenirea la tranzacţio­nare în şedinţa de ieri. În fiecare an din ultimii 14, SIF Oltenia a distribuit dividende către acţionari.

WikiZF: Profilul companiei SIF Oltenia

Principalul punct de atracţie de pe agenda adunării generale a acţionarilor de ieri de la SIF Oltenia au fost dividendele. Consiliul de administraţie al SIF-ului a propus ca 71,4% din profitul net pe 2013, respectiv 92,8 milioane de lei, să fie distribuite sub formă de dividende şi fiecare acţionar să primească un dividend brut de 0,16 lei/titlu. Conducerea SIF-ului a făcut publică această propunere, după mai multe discuţii aprinse cu omul de afaceri Florin Pogonaru, unul dintre cei mai influenţi acţionari ai SIF-ului.

A doua propunere de pe agendă a aparţinut unui grup de acţionari din care au făcut parte fondurile ING şi omul de afaceri Gheorghe Iaciu. Aceştia au cerut un dividend mai generos, de 93,7% din profit, adică 121,8 milioane de lei sau 0,21 lei/acţiune. Însă niciuna din cele două propuneri nu a strâns suficiente voturi, respectiv 50% din acţionarii prezenţi. Cele două propuneri de dividend i-au împărţit pe acţionari în două tabere, însă niciuna nu a fost suficient de puternică pentru a-şi impune punctul de vedere. La AGA de ieri, aflată la a doua convocare, au fost prezenţi acţionari care deţineau 37,5% din capital.

Astfel că consiliul de administraţie al SIF-ului va trebui să convoace o nouă adunare generală pentru a clarifica cât din profit va merge la acţionari în acest an sub formă de dividende. Rămâne de văzut dacă administratorii SIF Oltenia îşi vor menţine propunerea iniţială de a distribui 71,4% din profit (un dividend brut de 0,16 lei/titlu).

Tot în AGA de ieri, acţionarii SIF Oltenia l-au ales în funcţia de administrator de Victor Căpitanu, partener la firma de consultanţă Capital Partners. El este un apropiat al lui Dragoş Bîlteanu, preşedintele SIF Banat-Crişana. În 2009, Dragoş Bîlteanu, Doru Lionăchescu, partener la Capital Partners, alături de omul de afaceri Octavian Radu au încercat, fără succes însă, să îl dea jos din funcţie pe Ion Cuzman, pe atunci preşedintele SIF Banat-Crişana.

Alegerea lui Victor Căpitanu  în CA-ul de la SIF Oltenia ar putea aduce o schimbare de optică în conducerea SIF Oltenia. Circa 5% din capitalul SIF Oltenia este deţinut de SIF Moldova, societate la care SIF Muntenia deţine 5% din capital. SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana deţin şi ele împreună circa 5% din SIF Oltenia. Circa 5% din capitalul SIF Muntenia este deţinut de SIF Banat-Crişana, care controlează şi administratorul SIF Muntenia. Astfel, votul celor trei SIF-uri a fost decisiv în AGA de ieri. SIF Banat-Crişana s-a detaşat de restul SIF-urilor încă de anul trecut şi nu a dat dividende din profitul pe 2012. La fel a făcut şi în acest an, profitul pe 2013 obţinut de SIF Banat-Crişana a fost capitalizat. Nici SIF Muntenia nu distribuie dividende anul acesta, iar la SIF Moldova acţionarii au votat pentru o distribuire redusă.

Ceilalţi acţionari semnificativi ai SIF Oltenia sunt fondurile ING, cu circa 6% din acţiuni, fondurile din grupul BCR-Erste, fondurile Franklin Templeton şi omul de afaceri Gheorghe Iaciu.