Metrorex “taie” din peroanele de la metrou pentru a face loc noilor trenuri

Autor: Andreea Neferu 30.04.2014

Metrorex a început să ajusteze peroanele anumitor staţii de metrou din Bucureşti, pentru a putea permite circulaţia noilor trenuri produse de firma spaniolă CAF, ce vor intra în circulaţie în perioada următoare.

La Piaţa Romană spre exemplu, câţiva centimetri din peron au fost deja “tăiaţi” (vezi foto, marcat cu roşu).

Metrorex a identificat 10 peroane dintr-un total de 90 (câte 2 peroane pentru fiecare din cele 45 de staţii unde vor opri noile trenuri CAF) în cazul cărora există interferenţe de 1 până la 12 milimetri între gabaritul trenului şi marginea peronului. “Cauza principală de apariţie a acestor interferenţe se datorează construirii unor peroane, la unele staţii realizate până în anul 1985, cu toleranţe mai mari, în anumite zone ale acestora”, potrivit Metrorex.

Astfel, Metrorex va ajuta circa 98 de metri din cei 951,2 metri de peroane pe care vor circula cele 16 noi garnituri CAF.

Valoarea contractului de achiziţie a trenurilor CAF se ridică la circa 97 de milioane de euro.

Noile trenuri “vor fi introduse în circulaţie imediat după efectuarea probelor de anduranţă impuse prin contract, respectiv de parcurgere a 20.000 km de către primul tren şi a 2.000 km de către celelalte trenuri fără călători, în condiţiile reale de circulaţie pe magistralele 1, 2 şi 3, printre trenurile de călători”, potrivit Metrorex.