BNP Paribas ar putea plăti o amendă record pentru încălcarea sancţiunilor impuse de SUA

Autor: Ioana Tudor 01.05.2014
Banca franceză BNP Paribas, una dintre cele mai mari instituţii financiare bancare din lume, ar putea fi amendată cu suma record de 2 miliarde de dolari şi ar putea fi pusă sub acuzare de autorităţile americane pentru încălcarea sancţiunilor economice aplicate de Statele Unite mai multor ţări, inclusiv Iranului, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, citate de The Wall Street Journal.  Mai multe bănci au fost sancţionate în ultimii cinci ani pentru acelaşi motiv, iar suma totală plătită de acestea a fost de circa 5 miliarde dolari.  O investigaţie internă la BNP Paribas a scos la lumină faptul că banca a încălcat sancţiunile impuse Iranului şi a încercat să ascundă tranzacţiile cu aceasta prin eliminarea unor codificări care identifică originea tranzacţiilor. Autorităţile americane i-ar putea pune sub acuzare şi pe unii dintre angajaţii băncii, potrivit surselor.  În ultimii ani, autorităţile americane au amendat mai multe instituţii financiare europene active în ţările sancţionate de SUA. Barclays, ABN Amro, care face parte acum din grupul Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking, Clearstream, ING Groep, Crédit Suisse Group, Standard Chartered şi HSBC Holdings au plătit împreună amenzi de peste

5 miliarde dolari pentru încălcarea sancţiunilor impuse Iranului, Libiei, Sudanului şi Cubei, notează WSJ. BNP negociază în prezent cu autorităţile americane pentru a ajunge la o înţelegere.

Procurorii au fost reticenţi în trecut în legătură cu punerea sub acuzare a instituţiilor financiare, existând temeri că o astfel de decizie ar afecta încrederea investitorilor şi a deponenţilor.

Compania ar putea evita punerea sub acuzare dacă va dovedi că angajaţii implicaţi au acţionat din proprie iniţiativă, a explicat pentru WSJ avocatul francez Astrid Mignon-Colombet. Acest fapt ar permite băncii să semneze un acord cu procurorii americani, care ar putea decide să îi aducă în faţa justiţiei doar pe angajaţii implicaţi.

BNP a spus că suma pe care o va plăti ar putea depăşi cele 1,1 miliarde de dolari pe care le-a pus deoparte pentru un acord pe cale amiabilă cu agenţiile americane.

„Este posibil ca amenzile să depăşească cu mult suma alocată”, potrivit băncii franceze. Discuţiile cu autorităţile din SUA „demonstrează că există o mare incertitudine în ceea ce priveşte natura şi valoarea sancţiunilor pe care autorităţile americane le-ar putea impune băncii”, a arătat instituţia.

În februarie, BNP a spus că a alocat suma 1,1 miliarde dolari după ce o investigaţie internă a scos la lumină „un volum semnificativ de tranzacţii” din perioada 2002-2009 care ar putea fi „considerate nepermise de legislaţia americană”.

Rivalii din Franţa ai BNP, Société Générale şi Crédit Agricole, discută cu autorităţile americane în legătură cu o posibilă încălcare de către acestea a sancţiunilor impuse anumitor ţări, conchide WSJ.