Una dintre cele mai mari bănci din America a găsit o eroare de 4 miliarde de dolari în registrele contabile

Autor: Cătălina Butan 04.05.2014

Banca of America, a doua bancă americană după active, a dezvăluit publicităţii în această săptămână că a făcut o eroare de calcul în urma căreia au fost raportate patru miliarde în plus la capital faţă de nivelul real, scrie New York Times.

Greşeala, nedepistată ani la rând, a fost făcută în planificarea unei măsuri de redresare. După ce a primit raportul aceste erori, Rezerva Federală a Statelor Unite i-a cerut băncii să suspende un program de răscumpărare de acţiuni şi să interzică creşterea dividendelor trimestriale.

Analiştii sunt de părere că această eroare de calcul va alimenta dezbaterile cu privire la faptul că cele mai mari bănci naţionale sunt prea greu de controlat şi administrat.

Eroarea ridică de asemenea întrebări cu privire la compeţenţele personalului contabil al băncii, care este obligat să prezinte public un raport al operaţiunilor desfăşurate de bancă în fiecare trimestru. Eroare s-a strecurat atât printre verificările comitetului de audit al băncii, cât şi printre analizeze auditorului extern, PwC.

O parte din vină ar putea să se îndrepte şi către Rezerva Federală  De la criza financiară din 2008, statul american a avut ca obiectiv creşterea capitalului în sistemul bancar astfel încât eventualele pierderi să poată fi absorbite. FED-ul supune în fiecare an băncile la teste de stres pentru a verifica dacă dispun de suficient capital pentru a face faţă unor şocuri. Bank of America a trecut testul în martie, primind aprobarea unei creşteri a dividendelor acţionarilor trimestriale cu patru cenţi şi pentru un plan de răscumpărare de acţiuni de 4 miliarde de dolari.

După această eroare, banca trebuie să se prezinte din nou în faţa autorităţilor cu explicaţii şi măsuri de remediere. Reprezentanţii Bank of America spun însă că nivelul de distribuire a capitalului va fi mai scăzut decât cel anunţat iniţial.