Patru adevăruri despre bani şi fericire

Ziarul Financiar 04.05.2014

Oamenii se întreabă de câteva sute de ani dacă banii aduc fericire sau nu, însă de curând cercetători din întreaga lume au venit şi cu răspunsuri bazate pe ştiinţă, mergând dincolo de părerile personale, influenţate de diferite contexte ale oamenilor, scrie US News.

Ce îi face fericiţi pe oamenii care formează clasa de mijloc

Nimeni nu ştie ce este fericirea sau şi-a dat seama care sunt circumstanţele exacte care pot aduce fericire sau supărare unei persoane. Studiile recente discută despre două tipuri de fericire. Una dintre acestea se numeşte “stare emoţională de bine” şi se referă la experienţele zilnice ale unei persoane, luându-se în considerare cât de des râde un om sau este stresat, infuriat, fericit. Practica arată că dincolo de un anumit nivel, mai mulţi bani nu fac o persoană fericită. Un studiu realizat în 2010 de doi economişti de la Princeton, Daniel Kahneman şi Angus Deaton, a arătat că oamenii cu o situaţia financiară modestă sunt mai puţin fericiţi decât cei bogaţi. Studiul arată însă că persoanele cu un venit anual de 75.000 de dolari nu sunt mai fericite când câştigă mai mulţi bani.

Mai multă fericire

A doua stare de fericire se numeşte “evaluarea vieţii” şi se referă la gândurile pe care oamenii le au despre viaţa lor pe termen lung, când îşi evaluează împlinirile. Economiştii de la Priceton au arătat că nivelul de autoevaluare creşte odată cu creşterea veniturilor dar şi odată cu dezvoltarea educaţională. Un studiu realizat de Universitatea din Michigan pe 25 de ţări a confirmat ca sunt şanse mai mari ca cei bogaţi să fie mai fericiţi decât cei care câştigă mai puţin. “Nu există o dovadă a unei relaţii directe între nivelul de venituri şi fericire, precum nici între satisfacerea personală şi venituri” au concluzionat autorii studiului.

Ce îi face fericiţi pe pensionari

Un studiu realizat în 2013, “the Moss National Money and Hapiness”, arată că cei mai fericiţi pensionari sunt cei care nu au un împrumut ipotecar sau cei care l-au achitat.

Cum poţi fi mai fericit

Fericirea unei persoane depinde de mulţi factori, iar cei mai mulţi dintre aceştia sunt influenţaţi de timp şi bani. Specialiştii sunt de părere că fericirea este strâns relaţionată cu viaţa socială şi sfătuiesc persoanele “să investească” mai mult în viaţa lor socială.