Zece ani de la „big bang“-ul Uniunii Europene: Polonia se laudă că este povestea cu cel mai mare succes din cea mai mare extindere a UE, iar cehii simt că ţara se îndreaptă spre nicăieri

Autor: Bogdan Cojocaru 01.05.2014
Ziua de 1 mai a marcat impli­nirea a zece ani de la aşa-nu­mitul „big bang“ al Uniunii Europene, cea mai mare extindere a spaţiului comunitar prin includerea a zece state – Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Lituania, Letonia, Estonia, Slovenia, Cipru şi Malta. După un deceniu de parcurs european, atitudinea faţă de UE, văzută iniţial ca o sursă generoasă de bunăstare, diferă, în unele cazuri drastic, de la stat la stat. Spre exemplu, dacă în Polonia liderii au avut grijă să folosească ziua de 1 mai pentru a aminti realizările ţării în UE - de la creştere economică neîntreruptă la afirmarea pe plan diplomatic şi politic internaţional - în Cehia încrederea în instituţiile comunitare a ajuns la cel mai scăzut nivel.  

Deşi a fost criticată la început şi încă mai este în unele medii, această extindere complexă şi ambiţioasă a fost necesară, din punct de vedere istoric, deoarece construi­rea unei Europe unite a început în absenţa majorităţilor statelor incluse în 2004 din motive legate de Războiul Rece şi nu putea continua fără ele, explică Philippe Perchoc, analist politic şi cercetător la Universitatea Catolică din Louvain, Belgia, în încercarea de a face o evaluare a rezultatelor „big bang“-ului.

„Îmi pare că din punct de vedere economic o parte din aceste ţări au făcut progrese incredibile. Spre exemplu, PIB-ul per capita al Cehiei era în 2012 mai mare decât cel al Portugaliei“, a afirmat Perchoc pentru Euronews. El consideră, de ase­menea, că extinderea a ajutat la stabilizarea unei părţi a continentului.

„Încă ne amintim ce s-a întâmplat în Balcani şi vedem ce se întâmplă în Ucraina. La fel s-ar fi putut întâmpla cu minoritatea maghiară din statele vecine, dar nu s-a întâmplat“, a spus analistul belgian. El a menţionat, printre rezultatele a zece ani de apartenenţă la UE, apariţia unui nou fel de leadership şi a dat ca exemplu Polonia, care joacă un rol foarte activ şi agresiv în conflictul ucrainean.

 

 

 

 

 

Vaclav Klaus, fost preşedinte al Cehiei, spune că stilul Uniunii Europene îi aminteşte de comunism având în vedere neputinţa de a învăţa din crize

 

 

 

Polonia, povestea de succes a extinderii EU 

Iar tocmai faptul că Polonia a învăţat să-şi exercite influenţa politică este unul din rezultatele apartenenţei la UE lăudate în Polonia de ministrul de externe Radoslaw Sikorski. Săptămâna trecută, premierul Donald Tusk a declarat că „peste câteva decenii, data de 1 mai 2004 va fi privită ca una dintre cele mai importante şi benefice din istoria ţării noastre“, notează thenews.pl.

Între timp, ministrul infrastructurii Elzbieta Bienkowska a explicat polonezilor că în capitalele europene localnicii descriu Polonia drept povestea extinderii europene cu cel mai mare succes.

„Cei 89% dintre polonezi care susţin calitatea ţării de membru al UE sunt ceva senzaţional“, a explicat la radio preşedintele Bronislaw Komorowski.

Legat de beneficiile economice ale apartenenţei la UE, ministrul Sikorski a menţionat că PIB-ul polonez a sărit pur şi simplu în aer, crescând cu 48,7%. Chiar şi în perioada 2008–2013, în faza de apogeu a crizei financiare, economia a crescut cu 20%, cea mai bună performanţă din UE.

Într-adevăr, economia poloneză, cea mai mare din Europa de Est, este singura din UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei economice globale şi al celei a datoriilor.

Pentru realizarea acestei performanţe, Polonia a fost ajutată de investiţiile germane şi mai ales de absorbţia bună a fondurilor europene.

„Pentru fiecare zlot pe care-l plătim la bugetul UE, primim trei“, a spus Sikorski.

 

Cehia pentru UE: de la nou venit exemplar la derbedeu necooperant

Pentru Cehia, parcursul european nu a fost deloc domol. La început ţara a fost privită ca un nou venit exemplar, apoi ca un derbedeu necooperant. După zece ani, cehii sunt mai reţinuţi în evaluarea UE, iar încrederea în instituţiile comunitare a ajuns la cel mai scăzut nivel, scrie postul naţional de radio ceh.

Legat de efectele apartenenţei la UE, Jan Hartl, şeful agenţiei de analiză a pieţei STEM, vorbeşte de o serie de ani de succes mai ales în ceea ce priveşte creşterea standardelor de viaţă, fapt vizibil în aspectul locuinţelor şi oraşelor. „Însă partea negativă pare să fie faptul că oamenii nu mai au aşteptări de la viitor. Ei simt că ţara se în­dreaptă spre nicăieri, sau chiar spre un viitor mai sumbru. Una din senzaţii este că ţara lor este presată de UE“, spune Hartl. Încre­derea cehilor în instituţiile UE este la 36%.

Analistul politic Jiri Pehe explică situaţia prin faptul că cehii au fost expuşi unei puternice propagande anti-UE venite de la fostul preşedinte Vaclav Klaus şi fostul partid de guvernare, democraţii civici. Aceştia nu ar fi explicat beneficiile apar­tenenţei la UE, ci, din contră, au criticat din toate unghiurile Uniunea. Analistul a calculat însă că în ultimii zece ani Cehia a primit de la UE echivalentul a 676 miliarde de coroane (24,6 miliarde euro) şi a plătit doar 343 miliarde coroane. De asemenea, exporturile s-au dublat în această perioadă.

Într-un mesaj adreast ţării cu ocazia împlinirii a zece ani de apartenenţă la UE, Vaclav Klaus a spus că nu sunt motive de sărbătoare şi că stilul UE îi aminteşte de comunism având în vedere neputinţa de a învăţa din crize. Klaus a fost preşedintele Cehiei când ţara a aderat la UE.

 

 

 

 

Donald Tusk, premierul Poloniei: „Peste câteva decenii, data de 1 mai 2004 va fi privită ca una dintre cele mai importante şi benefice din istoria ţării noastre“

 

 

 

 

UE în Ungaria: minge politică şi sursă de bani

În Ungaria, UE şi politicile Bruxel­les-ului sunt înfăţişate de actualul guvern ca un monstru care-i împiedică planurile de a aduce mai multă prosperitate în ţară. Ei nu ezită să învinovăţească nici fostele guverne socialiste pentru parcursul european slab în comparaţie cu alţi admişi.

Însă Ungaria a avut beneficii de pe urma celor zece ani de apartenenţă la UE, chiar dacă aşteptările iniţiale privind creşterea nu s-au materializat, consideră Tamas Szucs, şeful Reprezentanţei Comisiei Europene la Budapesta.

El a explicat pentru MTI că PIB-ul ţării a crescut slab, de la 63% din media UE în 2004 la 67% în 2012.

Însă Ungaria a fost una dintre ţările care au beneficiat cel mai mult de fondurile europene. UE a sprijinit până la 95% din proiectele publice de dezvoltare. Astfel, 80.000 de astfel de proiecte au fost finalizate cu fondurile UE. Aderarea la UE a fost un punct de cotitură pentru companiile maghiare. Deşi unele s-au simţit intimidate de noua concurenţă şi de legislaţia pan-europeană, altele au privit cu entuziasm deschiderea unor noi pieţe, unde s-au extins, în unele cazuri prin achiziţii, profitând de legislaţia mai laxă în comparaţie cu cea din Ungaria.

Un alt beneficiar al extinderii UE a fost Germania, cea mai mare economie europeană. Extinderea Uniunii în est în urmă cu zece ani a reprezentat un „dar de la Dumnezeu“ şi a creat un milion de locuri de muncă în Germania, spune şeful Asociaţiei Camerelor Germane de Comerţ şi Industrie, citat de thelocal.de.

 

Patru beneficii strategice aduse de extinderea UE, în viziunea Comisiei Europene

  • - Prosperitate mai mare. O Europă mai mare este o Europă mai puternică, se arată într-o analiză a CE. Pe măsură ce UE se extinde, cresc şi oportunităţile pentru companiile europene, pentru investitorii financiari, pentru consumatori, turişti, studenţi şi proprietari;

  • - Ajută la îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor prin integrare şi cooperare în domenii precum energia, transportul, statul de drept, migraţie, siguranţa alimentară, protecţia mediului şi schimbările climatice. Extinderea ne ajută să ne asigurăm că standardele de viaţă europene, mai ridicate, sunt aplicate peste graniţe;

  • - Face din Europa un loc mai sigur. Prin procesul de aderare, UE promovează democraţia şi libertăţile fundamentale şi consolidează statul de drept în ţările care vor să adere, reducând astfel impactul infracţiunilor transfrontaliere. Actuala politică de extindere consolidează pacea şi stabilitatea în Europa de Sud-Est;

  • - Dă UE o influenţă mai mare într-o lume multipolară, în condiţiile în care Europa trebuie să continue să-şi proiecteze valorile şi interesele peste graniţe.