Criza din Ucraina: Peste 35 de morţi în violenţele din Odesa

Autor: Ion Gaidau 03.05.2014

Violenţele au izbucnit în timp ce o defilare pentru unitatea ţării a susţinătorilor autorităţilor proeuropene de la Kiev a fost atacată de militanţi proruşi înarmaţi cu bâte de baseball, lanţuri metalice şi pistoale, a constatat un jurnalist al AFP.

Cei aproximativ 1.500 de susţinători ai Kievului, majoritatea suporteri ai cluburilor de fotbal din Odesa şi din Harkov (est), au fost atacaţi de câteva sute de proruşi, în pofida interpunerii poliţiei.

Potrivit autorităţilor municipale, aceste violenţe s-au soldat cu patru morţi şi aproximativ 15 răniţi.

În cursul serii, proruşii s-au baricadat în Casa Sindicatelor, care a luat foc în circumstanţe neelucidate în timp ce era asediată de proeuropeni. Cel puţin 31 de persoane au murit în incendiu, potrivit Ministerului ucrainean de Interne.

De la începutul crizei ucrainene, acestea sunt primele incidente grave înregistrate în Odesa, un oraş rusofon de aproximativ un milion de locuitori situat la Marea Neagră.

"Astăzi (vineri), (...) manifestanţi paşnici au fost atacaţi de cei care vor să transforme Ucraina în zonă de război şi să distrugă ţara", a afirmat Iulia Timoşenko, fost premier şi candidată la alegerile prezidenţiale din 25 mai.

Violenţele de la Odesa ar putea determina Rusia să reacţioneze. Moscova a anunţat în repetate rânduri în ultimele luni că este îngrijorată pentru securitatea populaţiei rusofone din Ucraina, care, potrivi ei, ar fi ameninţată.

Şeful Administraţiei Prezidenţiale a Ucrainei, Serghei Paşinski, a afirmat că incendiul a izbuncit în urma unor acţiuni ale "serviciilor speciale ruseşti menite să deturneze atenţia de la operaţiunea antiteroristă" de la Slaviansk, în estul ţării.

Violenţele de la Odesa sunt foarte periculoase, deoarece acest oraş este situat în apropierea Transnistriei, o republică autoproclamată prorusă din Republica Moldova controlată de facto de Rusia.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a sugerat, la mijlocul lunii aprilie, că Odesa şi alte oraşe din sud-estul ucrainean nu au făcut parte niciodată din Ucraina. Potrivit lui, aceste oraşe fac parte din "Novorosia (Rusia Nouă) din epoca ţaristă". "De ce (au fost cedate)? Nu ştiu", a adăugat el.

Aceste declaraţii nu sunt considerate fără importanţă în contextul actual al crizei ruso-ucrainene, în special după alipirea, în martie, a Crimeei la Rusia.

"Nu vreau militari ruşi în Odesa", a declarat pentru AFP Simion Korotkov, un tânăr de 29 de ani care participa vineri la manifestaţia pro-Kiev. Însă, în opinia sa, "manifestanţii proruşi fac totul pentru a încuraja un astfel de scenariu".

După înlăturarea de la putere a Guvernului prorus de la Kiev, în februarie, Vladimir Putin a obţinut acordul Parlamentului rus pentru trimiterea de trupe în Ucraina în scopul protejării populaţiei "rusofone".

În opinia politologului ucrainean Oleksii Golobuţki, ciocnirile de la Odesa constituie "o provocare a proruşilor", care au ca obiectiv "destabilizarea situaţiei (din acest oraş), aşa cum s-a întâmplat la Doneţk sau la Lugansk", două oraşe mari industriale din estul Ucrainei.

Însă expertul nu oferă nicio şansă unei rebeliuni proruse în Odesa.

"Odesa are mai mulţi susţinători ai Ucrainei unite decât proruşi şi ei sunt mai bine organizaţi", a subliniat politologul ucrainean.