Mişu Negriţoiu a preluat oficial cârma ASF. Care sunt cele mai urgente măsuri ale mandatului

Autor: Roxana Pricop 05.05.2014

Fostul preşedinte al ING Bank Mişu Negriţoiu şi-a început la 1 mai mandatul de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), instituţie care monitorizează pieţe de 20 de miliarde de euro.

Aşteptările pieţei de la noul conducător sunt mari: recredibilizarea  şi restructurarea instituţiei, ţinerea sub control a salariilor şi selecţia pe criterii profesioniste a angajaţilor, dar şi rezolvarea unor dosare grele, precum situaţia de la Astra şi ridicarea barierelor care ţin pe loc dezvoltarea pieţei de capital.

ASF a intrat oficial în al doilea an de viaţă. Structura de conducere este complet diferită de cea cu care instituţia a pornit la drum în primăvara lui 2013. Azi consiliul are nouă locuri, faţă de 17 locuri în urmă cu an. Însă nici acum structura de conducere nu este completă, având în vedere că a rămas un loc liber în consiliul de conducere după ce Victor Ciorbea, declarat incompatibil de Curtea Constituţională, a renunţat la funcţia de membru al ASF. Cel mai probabil locul vacant va fi completat după 25 mai, când se vor încheia alegerile europarlamentare.

Nici preşedintele instituţiei nu mai este acelaşi: Dan Radu Ruşanu, numit preşedintele ASF pe 24 aprilie 2013, şi apoi reconfirmat de încă două ori în funcţie (în iunie şi noiembrie), este în prezent arestat pentru complicitate la abuz în serviciu şi sprijinire de grup infracţional în dosarul Carpatica, alături de un alt membru din conducerea ASF  - Marian Mîrzac.