UE vrea ca toate statele membre să plătească acelaşi preţ pentru gazele cumpărate din Rusia

Autori: Bogdan Cojocaru , Sorin Pâslaru 05.05.2014
Uniunea Europeană vrea ca statele membre să plătească acelaşi preţ pentru gazele naturale pe care le importă din Rusia şi nu acceptă „jocul divide et impera“ (dezbină şi cucereşte) practicat de Moscova, a declarat comisarul european al energiei Guenther Oettinger după o întâlnire cu premierul polonez Donald Tusk. Acesta din urmă foloseşte din plin criza politică dintre Occident şi Rusia pentru a face din ţara sa o forţă a diplomaţiei europene, iar în acest context el propune crearea unei uniuni energetice europene şi achiziţii în comun de gaze ruseşti, scrie World Bulletin.

„Vrem un preţ uniform al gazelor pe piaţa europeană comună. Jocul «divide et impera» sau orice alt joc de felul acesta propus de Moscova nu poate şi nu va fi acceptat de statele membre ale UE“, a spus Oettinger.

În prezent, statele din UE cumpără gaze ruseşti prin contracte bilaterale încheiate cu Moscova şi plătesc preţuri diferite. În aceste condiţii, achiziţiile în comun ar întări puterea de negociere a Uniunii, iar rezultatul ar fi preţuri mai mici.

„Cu cât este mai mare ponderea în total a gazelor cumpărate din Rusia şi cu cât monopolul Rusiei asupra livrărilor este mai mare, cu atât preţurile sunt mai mari“, a explicat Oettinger.

Ucraina, un stat cheie pentru livrările de gaze ruseşti către ţările din UE, dar aflat în conflict cu Rusia, sprijină introducerea preţurilor uniforme, potrivit ministrului ucrainean al energiei Iuri Prodan. Rusia a ameninţat că va stopa în iunie livrările de gaze către Ucraina, dependenţă de energia rusească, dacă Kievul nu-şi plă­teşte datoriile către Gazprom, mono­polul rus al exporturilor de gaze, notează agenţia Thomson Reuters.

 

Livrările de gaze ruseşti nu sunt sigure

De remarcat este că după crizele gazelor din 2006 şi 2009, când dispute între Kiev şi Mos­cova au dus la întreruperea livrărilor de gaze ruseşti către statele europene, dependenţa Uniunii de energia importată din Rusia a crescut.

În aceste condiţii, Oettinger a avertizat că livrările de gaze ruseşti nu sunt sigure. O primă încercare a UE de mediere a disputelor dintre Rusia şi Ucraina de după anexarea Crimeei de către Rusia nu a avut alt rezutat în afară de manifestarea disponibilităţii pentru o altă întâlnire. Prima a fost organizată la Varşovia, capitala Poloniei, scrie EUobserver.

Oettinger a explicat că infrastructura comună europeană de gaze naturale ar trebui să includă Ucraina, Georgia, un alt stat dependent de energia rusească şi în relaţii reci cu Moscova, şi Balcanii de Vest.

Comisarul a asigurat că CE va stabiliza Ucraina şi Naftogaz, compania naţională ucraineană de gaze naturale, şi va acţiona ca „un mediator corect pentru preţuri corecte“.

În miezul actualelor dispute dintre Kiev şi Moscova stă cu cât este datoare şi cât trebuie să plătească Ucraina Rusiei pentru livrările de gaze naturale: 485 de dolari pe mia de metri cubi de gaze, aşa cum cere Gazprom, sau doar jumătate, adică preţul pe care Ucraina îl plătea înaintea izbucnirii turbulenţelor politice.

Din perspectiva rusească, preţul „este limpede, este cel stabilit în contractul valabil până în 2019“, iar orice negociere este „ciudată“.