Adamescu vrea să cumpere acţiuni Astra de 16 milioane de euro prin magazinul Unirea

Autor: Adrian Dumitrache 06.05.2014
Unirea Shopping Center, companie controlată indirect de soţii Carmen şi Dan Adamescu, vrea să cumpere ac­ţiuni Astra în valoare de până la 16 mil. de euro, titlurile asigurătorului fiind însă oprite de la tranzacţionare pe bursă din 18 februarie, când societatea a intrat în administrare specială pentru că nu mai îndeplinea parametrii de pruden­ţialitate ceruţi de lege.

Acţionarii Unirea Shopping Center vor discuta la începutul lunii iunie „apro­barea achiziţionării unui pachet de acţiuni emise de Astra a cărui valoare nu va depăşi suma de 16 milioane de euro“. Nu se precizează mărimea pachetului de acţiuni Astra vizat. Cea mai recentă tranzacţie operată la bursă cu acţiuni Astra a fost înregistrată la sfâr­şitul anului 2012.

Soţii Dan şi Carmen Adamescu con­trolează un pachet reprezentând 74% din acţiunile Unirea Shopping Center prin intermediul The Nova Group Investments România. În structura acţionariatului se mai regăseşte SIF Muntenia, cu 10% din titluri, în timp ce 16% din capital este deţinut de alţi acţionari. Structura acţionariatului Astra, liderul pieţei asigurărilor în 2012, include The Nova Group Investments (72,7%) şi Epsilon Estate Provider (27%), alături de mai multe persoane fizice şi juridice, cu o participaţie reprezentând 0,3% din capitalul social.

Epsilon Estate Provider este con­tro­lată de omul de afaceri Dan Ada­mescu. ASF a instituit, pe 18 februarie, procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

De asemenea, ASF a suspendat atribuţiile legale ale acţionarilor semnificativi şi ale persoanelor semnificative ale Astra care se transferă administratorului special pe toată perioada administrării speciale precum şi drepturile de vot în privinţa numirii şi revocării membrilor consiliului de supraveghere, dreptul la dividende al acţionarilor, activitatea, precum şi dreptul la remuneraţie al membrilor consiliului de supraveghere.

Compania de asigurări are în prezent un capital social de 193 mil. lei.

Acţionarii Astra sunt convocaţi pe 12 mai pentru a delega administratorului special atribuţia de majorare a capitalului cu 490 milioane de lei (110 mil. euro) în următoarele 12 luni, din care

70 milioane de lei într-o primă fază, pentru îmbunătăţirea indicatorilor prudenţiali ai companiei.