Alro şi-a ajustat în jos afacerile bugetate pentru 2014 şi aşteaptă pierderi

Autor: Adrian Cojocar 06.05.2014
Producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), parte a grupului Vimetco controlat de miliardarul rus Vitali Maşiţki, şi-a rectificat în jos prognozele din bugetul pentru acest an, estimând pentru 2014 o creştere mai mică a afacerilor, de 3,3%, la 604,7 mil. dolari (1,93 mld. lei la cursul actual de 3,2 lei/dolar) şi că-şi va reduce pierderile de trei ori, la 18,3 mil. dolari (circa 58,6 mil. lei), se arată în bugetul companiei care va fi supus aprobării la finele acestei luni.
 
Alro nu a inclus în rezultatul net valoarea instrumentelor financiare derivate încorporate în contractul semnat cu Hidroelectrica pe motiv că acesta distorsionează puternic rezultatele companiei.
 
În debutul anului Alro miza pe o revenire a vânzărilor, la 642 mil. dolari şi un profit de 3,2 mil. dolari, însă ulterior conducerea a luat în calcul taxe mai mari pentru energie estimate pentru acest an, spunând că nu exclude închiderea unor capacităţi de producţie pentru a reduce costurile. „Datorită preţului energiei electrice şi taxelor aferente energiei, producţia de aluminiu electrolitic (estimată pentru acest an - n. red.) este cea mai mică din ultimii zece ani, însă pentru a menţine o producţie de aluminiu turnat s-a trecut la folosirea mai intensivă a deşeurilor rezultate din propriul proces de producţie, cât şi cumpărate din piaţă aproximativ 40% din total deşeuri refolosite“, spun reprezentanţii Alro Slatina.