Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen: România are o impredictibilitate la nivel legislativ, care se reflectă în preţuri. Nota de plată nu o achită investitorul, ci consumatorul final

Autor: Ştefan Stan 06.05.2014
 
 


Creşterea vânzărilor cu amă­nuntul cu 9% este cea mai bună veste pentru economie din ultimele 3-4 luni, semn că cererea in­ternă îşi revine şi va avea o contribuţie mare la activitatea economică, a declarat la ZF Live Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen.

„Dacă economia a crescut până anul trecut în special pe partea de cerere externă, cererea internă performând destul de slab, la fel şi investiţiile, anul acesta avem o acce­lerare puternică a vânzărilor cu amănuntul, ceea ce arată clar că partea de cerere internă în zona de consum recuperează şi creează premise pentru o creştere economică mult peste aşteptările iniţiale“, a spus Ionuţ Dumitru.

În timpul crizei, depozitele la bănci au crescut mult fără ca veniturile să aibă o creştere semnificativă, ceea ce înseamnă că românii preferau să economisească în loc să consume. În prezent, vorbim de dobânzi la depozite de aproximativ 2%, descurajante pentru economisire, iar oamenii decid să cheltuiască mai mult, după o perioadă lungă în care şi-au înfrânat această tentaţie.  „Economia creşte, dar decelerează. Oa­menii continuă să economisească, dar mai puţin, mai degrabă scot o parte din dobândă şi decid să consume. Deja vorbim de cinci ani de criză în care oamenii şi-au înfrânat tentaţia de a consuma şi cheltui“, a spus Ionuţ Dumitru.

Deşi vânzările cu amănuntul au crescut în primul trimestru cu 9%, la buget nu s-a strâns nimic în plus faţă de anul trecut.