Peste 1.000 de inspecţii fiscale anul trecut la cele aproape 2.000 de companii mari, care aduc jumătate din încasările Fiscului

Autor: Claudia Medrega 06.05.2014
Inspectorii fiscali au făcut anul trecut peste 1.000 de controale la cele aproape 2.000 de companii încadrate în categoria marilor contribuabili, iar în urma inspecţiilor au fost atrase la buget sume suplimentare de 2,6 mld. lei. Totodată, pentru marii contribuabili au fost aplicate anul trecut 62 de amenzi şi au existat şapte sesizări penale, pentru un prejudiciu de circa 300 mil. lei.

Anul trecut, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) a administrat 1.986 de companii din toată ţara, la care se adaugă administrarea sediilor secundare înregistrate fiscal ca plătitoare de salarii şi venituri asimilate salariilor. Începând cu data de 1 ianuarie 2014, au calitatea de mari contribuabili primele 2.500 de companii române. Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili a asigurat în 2013 colectarea sumei de 79,5 mld. lei la buget. Suma reprezintă aproape jumătate din încasările totale ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF). Veniturile bugetare totale colectate anul trecut de Fisc au totalizat 173,1 mld. lei, cu aproape 4% sub nivelul prognozat. Veniturile totale colectate la bugetul general consolidat au ajuns anul trecut la 200 mld. lei.

ANAF a făcut anul trecut mai mult de 46.000 de inspecţii fiscale, în urma cărora a aplicat 12.318 amenzi în valoare de 20,7 mil. lei. Fiscul a continuat anul trecut şi procesul de notificare privind conformarea voluntară a persoanelor fizice cu averi mari.

La data de 24 mai 2013 au fost expediate 357 de notificări către persoanele fizice cu averi mari în vederea încurajării conformării voluntare la declararea veniturilor obţinute din străinătate aferente anului fiscal 2012. Notificările au adus la cunoştinţa contribuabililor atât obligaţiile fiscale care le revin în cazul obţinerii de venituri din afara ţării, cât şi a faptului că vor fi declanşate verificări suplimentare. În luna decembrie 2013 a fost reluat programul de notificare privind conformarea voluntară a persoanelor fizice care formează grupul ţintă, având ca obiect veniturile obţi­nute din străinătate în anul 2012.

Urmare campaniilor de notificare, numărul declaraţiilor privind veniturile obţinute din străinătate pentru anii 2011 şi 2012 a crescut faţă de cel aferent anului 2010 cu 85%, respectiv 95%. După ce a pornit iniţial de la un grup de peste 300 de persoane bănuite că s-au sustras de la plata taxelor la buget, guvernul a decis să iniţieze acţiuni de verificare a documentelor pentru 30 de persoane cu mari averi, suspectate că au depăşit „riscul minim acceptat“ prin neplata impozitelor. Până acum nu au apărut informaţii oficiale despre stadiul acestor verificări.

Câţi mari contribuabili sunt în România

În 2013 erau 1.986 de companii incluse la categoria mari contribuabili. Începând cu data de 1 ianuarie 2014, au calitatea de mari contribuabili primele 2.500 de companii române (inclusiv entităţile rezultate în urma fuziunii cu alţi contribuabili şi sucursalele contribuabililor persoane juridice străine care îşi desfăşoară activitatea pe teritoriul României), selectate descrescător, după trei criterii de selecţie: criteriul de bază, criteriul specific de activitate şi criteriul investiţional. Criteriul de bază, denumit şi criteriul valoric agregat, este rezultatul agregării a doi indicatori, selectaţi din punct de vedere economic şi bugetar în următoarele proporţii: volumul obligaţiilor fiscale datorate, declarate de către contribuabili - 50% şi cifra de afaceri raportată în situaţiile financiare încheiate la data de 31 decembrie a anului anterior celui în care se efectuează actualizarea - 50%.