„Sunt dovezi că avem de-a face cu o confruntare militară organizată nu de demonstranţi, ci de un stat, de Rusia“

Autor: Bogdan Cojocaru 07.05.2014
După un sfert de secol de la sfârşitul războiului rece ceea ce era de neconceput pare acum posibil, invadarea unei ţări europene de către armata rusă. Ministrul ucrainean de interne vorbeşte de soldaţi ucraineni morţi în lupte aprige şi de zeci de „terorişti“ ucişi, elicopterele armatei Ucrainei sunt doborâte de „apărarea civilă“ prorusă, civili din estul ţării învaţă să folosească pistoalele-mitralieră Kalaşnikov, iar Rusia „scandalizată“ de încălcarea în masă a drepturilor omului de către ultranaţionaliştii ucraineni avertizează că pacea din Europa este în pericol. Teama creşte în Occident că un nou război va izbucni în Europa, iar această ameninţare este cât se poate de reală, spun specialiştii.

„Patru din luptătorii noştri au fost ucişi şi 20 au fost răniţi. Estimăm că peste 30 de terorişti au fost ucişi şi câteva zeci răniţi“ în luptele crunte de luni, scrie pe pagina sa de Facebook mi­nistrul ucrainean de interne Arsen Avakov.

Cetăţeni din oraşul ucrainean  Lugansk, aflat la  30 de kilometri de graniţa cu Rusia, învaţă cum să folosească pistoalele-mitralieră Kalaş­nikov în cazul în care ameninţarea izbucnirii unui război civil devine realitate, scrie AFP. 

Militanţi proruşi au preluat în urmă cu o lună controlul sediului agenţiei de securitate din Lugansk şi liderul separatist al oraşului cu jumătate de milion de locuitori le-a cerut coman­danţilor militari din regiune să jure cre­dinţă autointitulatei „Republici Lu­gansk“, în caz contrar să plece.

„Haosul şi războiul civil“ pândesc acum în Ucraina, a avertizat preşe­dintele Franţei François Hollande.  Un război civil în Ucraina este o posibilitate reală, atenţionează analiştii intervievaţi de CNN. Moscova pare să ghideze statul în acea direcţie amplificând tensiunile dintre intersele proruse şi forţele ucrainene, spune Christopher Hill, un fost diplomat american. Incitând la violenţă, Rusia poate crea senzaţia că guvernul de la Kiev este incapabil să guverneze. „Cred că ruşii au un interes real să alimenteze o astfel de criză, sperând chiar că se va ajunge la război civil, caz în care s-ar justifica orice ar vrea ei să facă“, a explicat analistul.

 

 

 

 

 

François Hollande, preşe­dintele Franţei : „Haosul şi războiul civil“ pândesc acum în Ucraina.

 

Război civil şi refugiaţi

Oficialii ruşi au spus încă de la începutul tensiunilor că Rusia îşi rezervă dreptul de a trimite trupe în Ucraina pentru a-i proteja pe cetăţenii ruşi şi pe vorbitorii de limbă rusă împotriva violenţelor şi discriminării guvernului „neonazist“de la Kiev. Riscul unei astfel de intervenţii va creşte dacă operaţiunile militare ale guvernului ucrainean împotriva forţelor proruse au ca rezultat un număr semnificativ de victime, cred analiştii de la IHS Jane’s.

Speranţele că preşedintele rus Vladimir Putin îşi va limita acţiunile la peninsula Crimeea s-au dovedit iluzorii. Kremlinul îşi face „magia“ în estul Ucrainei şi continuă să facă Vestul să pară ridicol, scrie Deutsche Welle.

Eforturile de detensionare ale diplomaţiei europene de până acum au eşuat în mare parte, iar Putin pare că nu se teme de sancţiunile cu care Occdientul bombardează Rusia.

Evaluarea făcută de Germania situaţiei s-a schimbat dramatic în doar câteva zile. În urmă cu două săptămâni guvernul de la Berlin se declara încrezător că acordurile la care părţile beligerante au ajuns la Geneva vor dezamorsa criza.

După doar şapte zile, surse guvernamentale – care folosesc tot mai mult un vocabular alarmant – avertizau că situaţia s-a reîntors la „faza de escaladare“.

Premierul polonez Donald Tusk a vorbit de „cel mai pesimist scenariu“, care acum pare posibil: război civil şi valuri de refugiaţi. Premierul ucrainean Arseniy Yatsenyuk a mers şi mai departe susţinând că „Rusia vrea să declanşeze Al Treilea Război Mondial“. Este foarte probabil ca Yatsenyuk să vrea să insufle panică pentru ca Vestul să-i ajute ţara, notează Deutsche Welle.