Chevron a început forajul de explorare, în ciuda protestelor. Ţinta: 4.000 de metri adâncime. Dafora va executa operaţiunile

Autor: Roxana Petrescu 07.05.2014
Americanii de la Chevron, singurul grup care a anunţat oficial intenţia de a extrage gaze de şist din România, a început forajul de explorare în comuna vasluiană Pungeşti, în ciuda controverselor legate de impactul asupra mediului, ţinta fiind atingerea unei adâncimi de 4.000 de metri. Forajul va fi realizat de Dafora, companie controlată de omul de afaceri Gheorghe Călburean.

„Chevron confirmă începerea acti­vităţilor de foraj la sonda de explorare din apropierea satului Siliştea, comuna Pungeşti. Sonda va fora continuu până când va ajunge la adâncimea dorită, de aproximativ 4.000 de metri. Se vor face diverse măsurători şi vor fi luate probe de roci pentru a determina dacă gazul natural este prezent, precum şi modul în care acesta poate fi produs“, spun reprezentanţii Chevron, citaţi de Mediafax.

Potrivit sursei citate, consumul total de apă folosită în procesul de foraj este de aproximativ 35.000 de litri pe zi, necesarul fiind asigurat din surse externe, şi nu din pânza freatică, în baza unui contract semnat cu o firmă autorizată.

La Pungeşti au avut loc mai multe confruntări violente între forţele de ordine şi localnicii de acolo din cauza impactului asupra mediului pe care explorarea şi exploatarea gazelor de şist îl provoacă.