Salariaţii români ar sărbători „ziua eliberării de taxe“ mai târziu decât majoritatea colegilor europeni

Autor: Bogdan Cojocaru 07.05.2014

Dacă ar fi o zi din an care să mar­cheze data la care românii cu loc de muncă termină de plătit ta­xele pe un an către stat şi încep să bage bani în portofel, aceasta ar fi 1 iulie - „ziua eliberării de taxe“, una dintre cele mai târzii din Uniu­nea Eu­ropeană, semn că românii duc printre cele mai mari poveri fiscale, potrivit unui studiu al orga­nizaţiei New Direction, din Bruxelles.

Salariaţii ciprioţi duc cea mai uşoară povară. Ei trebuie să muncească până pe 21 martie pentru a-şi finanţa guvernul. La cealaltă extremă stau belgienii, care trebuie să muncească până pe 6 au­gust. Un angajator din Belgia cheltuieşte 2,31 de euro pentru a pune un euro în portofelul anga­jatului.

Contribuţiile de asigurări sociale ale unui angajator, plătite peste salariile brute, reprezintă 44,1% din totalul impozitelor salariale colectate în UE. Însă aceste taxe, la care se adaugă TVA, „sunt în mare parte invizibile“ pentru angajaţi, care văd pe flu­turaşii de salarii doar deducerile din salariile brute, arată studiul.

De asemenea, pensionarii, persoanele cu dizabilităţi, cei care nu mai pot munci sau care sunt prea tineri pentru a intra în câmpul muncii reprezintă mai mult de jumătate (54,6%) din cetăţenii UE, iar proporţia creşte. Povara fiscală care apasă pe angajaţi se îngreunează pe măsură ce populaţia îmbătrâneşte, notează sursa citată.