Principalele bănci străine şi-au redus expunerea pe România cu 20% în cinci ani

Autor: Claudia Medrega 08.05.2014

Băncile străine care au participat la Iniţiativa de la Viena şi care deţin aproximativ două treimi din sistemul bancar românesc şi-au redus cu 20% expunerea pe subsidiarele din România în perioada martie 2009 - martie 2014, iar procesul de dezintermediere a fost ordonat, potrivit unui studiu prezentat recent de Mugur Isărescu, guvernatorul Băn­cii Naţionale.

„Efectele adverse ale procesului de dezintermediere iniţiat de marile grupuri bancare europene nu a avut până în prezent un impact semnificativ în Ro­mânia“, susţine Mugur Isă­rescu.

Băncile cu capital elen au rămas o sursă de vulnerabilitate pentru piaţa locală, expunerea grecilor fiind în scădere continuă. Trendul de diminuare a expunerilor în cazul băn­ci­lor cu capital grecesc s-a accentuat începând cu anul 2011.

Amploarea scăderii totale a expunerilor a fost influen­ţată în principal de procesul de dezintermediere înregistrat în cazul băncilor cu acţionariat grecesc, unde ajustarea a fost în ultimii cinci ani de 24,4%.

La nivelul băncilor cu acţionariat austriac reducerea expunerilor a fost mai temperată în perioada martie 2009-martie 2013, de doar 8,2%.