Evul mediu în bucătărie/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 09.05.2014

Radu Lungu

Bucătării medievale europene

Editura Paideia

O carte din care înveţi la fel de multă istorie şi civilizaţie, pe cât îţi hrăneşti spiritul. Scrisă, evident, cu o mare plăcere, care se transmite cititorului.

Autorul ne introduce în lumea bucătăriei mediteraneene, dar în cea maură, abundă preparatele din carne de berbec, vită şi tot soiul de păsări. Condimentele acelor vremuri: şofran, scorţişoară, chimion şi piper. Dulciuri din fructe şi zahăr, băuturi răcoritoare fără alcool. Sunt texte despre bucătăria maură, hispanică, franceză, germană, britanică. Se adună preparate din fel şi fel de soiuri de peşte, carne de porc, piftii, fierturi, clătite, compoturi, un adevărat regal.

Nu lipseşte un capitol destinat bucătăriei brâncoveneşti, bazat pe un manuscris din perioada lui Constantin Brâncoveanu.

Autorul chiar merită întreaga atenţie. Este cel care a mai publicat, la aceeaşi editură sau la altele – „Ospeţe domneşti şi boiereşti în Moldova şi Valahia”, „Povestea cafelei”, „Domnitori şi principi ai Ţării Române” inclusiv în ediţie engleză, „Cultura monastică ortodoxă la români”.