LISTA lui Hüsch. Interviu Gândul cu negociatorul secret care i-a cumpărat pe saşii din România: „Puneam banii pe masă şi îi număram. Am negociat cu Ceauşescu”

Autor: Biro ATTILA 09.05.2014
Prin semnătura şi talentul său de negociator, 226.000 de saşi şi şvabi din România au emigrat, în cea mai dură perioadă a comunismului, în Germania. A negociat soarta comunităţii germane din România direct cu Ceauşescu. A dus personal milioane de mărci germane securiştilor pentru a le răscumpăra libertatea de mişcare saşilor din Transilvania. Este vorba de Heinz Günther Hüsch, fostul parlamentar CDU care, timp de aproape 30 de ani, a negociat în secret cu Securitatea vânzarea de vize pentru etnicii germani care doreau să plece în Germania. Negociatorul, al cărui nume a fost secret până în urmă cu doi ani, a acordat Gândul un interviu în care relatează cum a funcţionat şi cum s-a derulat exportul de saşi din România către Germania şi cum statul român a făcut profit din vânzarea libertăţii propriilor cetăţeni.
 
Heinz Günther Hüsch este acum, la 85 de ani, un pensionar activ, dar timp de aproape 30 de ani a jucat un rol esenţial în ceea ce istoric a fost numită ”Operaţiunea Recuperarea”. De profesie, este avocat dar a avut şi o consistentă activitate politică în Bundestag. Este membru al CDU (Uniunea Creştin - Democrată) din Germania. Potrivit propriilor sale relatări a fost prieten şi colaborator al fostului cancelar Helmut Kohl. De altfel în fostul cancelar, dr. Hüsch a găsit un aliat puternic după ce a fost mandat să poarte negocierile cu securiştii români mandataţi de Ceauşescu să obţină profituri cât mai mari din vânzarea vizelor pentru etnicii saşi din România.
 

Citiţi articolul integral pe www.gandul.info