Cum ne-a schimbat situaţia din Ucraina?

Autor: Dan Luca 09.05.2014

Cum ne-a schimbat situaţia din Ucraina? Subiectul propus este unul vast şi nu ne putem   permite din raţiuni de spaţiu decât o analiză succintă. Vă propun o analiză a felului în   care criza din Ucraina (sau mai precis criza cu Rusia) a schimbat agenda europeană,   instituţiile internaţionale, şi a afectat interesele româneşti în regiune (sau, dimpotrivă,   dacă a creat oportunităţi).   În primul rând, Europa s-a mişcat, şi continuă să se mişte, mai încet decât SUA în   condamnarea situaţiei din Ucraina, şi a implicării Rusiei.

 

Motivaţia nu e doar proximitatea   geografică ci şi întrepătrunderea politico-economică din ultimii 20 de ani: oligarhii   ruşi au bani în mai toate marile capitale europene, iar companiile europene o duc   multe bine merci în Rusia, scoţând profit de acolo. De acolo tensiunea dintre politic şi   economic "acasă", cu exemplul cel mai clar Germania.

 

Tensiunile de acasă s-au văzut şi   la Bruxelles, în poziţionarea, spre consens, a instituţiilor europene.   În al doilea rând, efectul asupra mediului internaţional: ONU blocat (prin veto în Consiliul   de Securitate de care dispun SUA, China şi Rusia), NATO resuscitat în an multiplu   aniversar (65 de ani de la creare, 25 de ani de la căderea zidului Berlinului, 10 şi 15 ani   de la ultimele mari extinderi), SUA care realizează importanţa unei poziţionări în forţă   faţă de Rusia (ca semnal şi contrapartidă şi faţă de pivotarea sa către Asia), o China   prudentă (aşteptând ca un terţ ca ceilalţi doi - Vestul şi Rusia - să se slăbească reciproc),   operatorii în materie de energie din afara Europei curtaţi de o nouă clientelă (pentru LNG   - liquid natural gas - şi nu numai).  

 

În al treilea rând, ce înseamnă asta pentru România? Înseamnă, ca orice criză, atât   pericol cât şi oportunitate. Pericol nu atât pentru graniţa noastră (să nu uităm de   miza articolului 5 din carta NATO), cât pentru legătura noastră frăţească cu Republica   Moldova, care va fi foarte probabil şicanată, chiar dacă nu la fel de puternic ca şi   Ucraina. Oportunitate căci sunt din noi profund valoroşi geopolitic, pentru parteneri   euroatlantici; oportunitate de investii străine adiţionale, căci nu mai poţi avea securitate   dacă nu eşti liniştit cât de cât economic; oportunitate de a investi în sfârşit într-o   securitate energetică accelerată. Vom ştii oare să valorificăm la maxim noul context   internaţional? Depinde de înţelepciunea liderilor celor două Palate, Cotroceni şi Victoria,   aflate în conflict în an electoral.  

 

Dan LUCA este Doctor în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, profesor   la universităţi din Bruxelles, Bucureşti şi Cluj. Este autorul a 3 cărţi despre   România afacerilor europene, Bruxelles-ul european şi dilemele comunicării.   Îşi desfăşoară activitatea la Bruxelles din 1997 şi este preşedintele ˝Casei   Europei˝ Bruxelles. Cei interesaţi de actualitatea europeanã pot urmãri   mesajele zilnice postate pe blogul www.casaeuropei.blogspot.com.