Negriţoiu, noul şef al ASF: Vom reduce cheltuielile şi personalul, dar nu pot să vă spun cu cât

Autor: Roxana Pricop 12.05.2014

Instalat în funcţie ca să cureţe „cloaca“ de la ASF, instituţie unde conducătorii sunt numiţi pe criterii politice şi încasează salarii la fel de mari precum cele ale şefului Rezervelor Federale din SUA, Mişu Negriţoiu nu a dat niciun obiectiv limpede cu privire la cum va restructura instituţia responsabilă de monitorizarea unor pieţe financiare de 15 miliarde de euro.

Promisiunile şi nu cifrele sau obiectivele concrete au dominat declaraţiile făcute de Mişu Negriţoiu în prima sa conferinţă de presă în calitate de preşedinte al ASF. El a fost numit la conducerea instituţiei de Parlament pe 2 aprilie şi a preluat de la 1 mai conducerea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). Instituţia trece printr-o criză de credibilitate după scandalul primelor de zeci de mii de euro încasate de conducători anul trecut şi al arestărilor din dosarul Carpatica Asigurări.

La conferinţa de presă de vineri 9 mai, noul preşedinte al ASF a promis că va reduce personalul instituţiei şi că va face o scădere semnificativă a cheltuielilor cu angajaţii. Însă când a fost întrebat cu cât vor scădea cheltuielile şi personalul, Mişu Negriţoiu a răspuns: „În ASF avem aproape 630 de angajaţi şi va fi o reducere de personal, dar nu pot să vă spun cât. Nu am şi nu pot să vă dau cifre exacte. Am în vedere două obiective: reducerea masivă a cheltuielilor cu personalul şi îmbunătăţirea substanţială a personalului autorităţii. Am discutat aceste lucruri şi cu salariaţii ASF. Le-am spus că avem nevoie de fiecare dintre ei, dar nu de toată lumea. Cine munceşte, cine are iniţiativă şi este eficient are un loc de muncă. Locul de muncă nu este garantat pentru nimeni, nici pentru mine, locul de muncă se câştigă prin performanţă“.

În februarie, preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului demiterea conducerii ASF declarând că instituţia este „o cloacă unde şi-au găsit loc de parcare toţi clienţii politici. Toată această cloacă trebuie curăţată“.