"Regele eolienelor" îşi face în Dobrogea un hub de ingineri alături de care vrea să atace Europa. Omul de afaceri mizează pe expe­rienţa acumulată în urma livrării unuia dintre cele mai mari parcuri eoliene amplasate pe uscat din lume

Autor: Radu Bostan 12.05.2014

Emanuel Muntmark, omul de afaceri care a dezvoltat până în prezent proiecte eoliene de 3 miliarde de euro, vrea să atace pieţele din Suedia, Germania şi alte regiuni ale Europei printr-o echipă de 200 de ingineri energeticieni, din care 100 sunt deja pe poziţii.

„Targetul nostru este să ne extin­dem în toată Europa. Noi putem să mergem cu forţă de muncă pregătită la costuri mult mai bune. Acum putem şi să exportăm know-how“, spune Se­bas­tian Enache, directorul de dezvol­tare al grupului Monsson, deţinut de familia Muntmark.

Omul de afaceri mizează pe expe­rienţa acumulată în urma livrării unor proiecte eoliene la cheie către jucători precum OMV Petrom sau CEZ, grupul ceh care a cumpărat complexul Fântânele-Cogealac, unul dintre cele mai mari parcuri eoliene amplasate pe uscat din lume.

Businessul s-a întărit recent după ce Monsson a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la Emon Electric, o firmă de lucrări de infrastructură energetică. Achi­ziţia a umplut unul dintre golurile ră­mase în pachetul complet pe care grupul îl oferea investitorilor în regenerabile.

„Acum în grup avem firme care ridică turbine, fac drumuri, fundaţii, men­tenanţă şi lucrări electrice. Numai tur­binele nu le facem noi. Avem po­si­bi­li­tatea de a le oferi clienţilor noştri toate ser­viciile pe care înainte le sub­contractam, lucru care înseamnă un cost mai mic pentru ei“, subliniază Enache.
 

Din Dobrogea în Europa

Emanuel Muntmark a început dezvoltarea de parcuri eoliene în anul 2004, când în Do­bro­gea, cea mai „fertilă“ zonă din ţară, nu se învârtea decât caruselul din Mamaia. De la o primă turbină de mici dimensiuni, lucrurile au evoluat rapid. Portofoliul de parcuri dezvoltate de grupul Monsson numără 2.400 MW, din aproape 3.000 MW instalaţi la nivelul întregii ţări.