Ministrul Bugetului: "Criza s-a terminat! Mergeţi, luaţi împrumuturi, investiţi, consumaţi, România şi-a revenit!"

Autor: Raluca Ghinea 12.05.2014

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, încurajează populaţia şi firmele să acceseze împrumuturi de la bănci pentru consum şi investiţii, întrucât economia românească şi-a revenit după criză, estimând că aceasta va înregistra un avans în acest an peste nivelul anului trecut, de 3,5%.

"În 2014 creşterea economică va fi mult peste aşteptările pe care s-a construit bugetul. Revenirea consumului pe primele luni va duce la o creştere economică mai mare şi tocmai pentru că economia îşi revine vreau să transmit mesajul că oamenii trebuie să aibă încredere să consume, firmele să aibă încredere să se împrumute ca să investească, băncile să aibă încredere să finanţeze pentru investiţii şi consum", a declarat luni Voinea la conferinţa "Cum pot contribui IMM-urile la relansarea economică a României", organizată de Ziarul Financiar.

El a estimat că economia a avut un avans în primul trimestru între 3% şi 4%.

"Creşterea economică de pe primele trei luni şi evoluţiile din lunile următoare ne îndreptăţesc să credem că vom avea o creştere economică mai mare la finele anului, de peste 3,5%", a spus Voinea.

El a arătat că este nevoie de un efort comun al populaţiei, firmelor şi băncilor pentru a consolida creşterea economică, precizând că statul nu va repeta greşelile de politici din 2008-2009, nici de ajustări brutale ca în 2010.

"Statul este primul care are încredere, avem investiţii publice programate să crească cu un miliard euro faţă de 2013. Mesajul meu este: mergeţi, luaţi împrumuturi, investiţi, consumaţi, România şi-a revenit!", a îndemnat ministrul populaţia şi firmele.

Voinea a reamintit că IMM-urile au la dispoziţie surse proprii de finanţare, care pot proveni din neimpozitarea profitului reinvestit, de la 1 iulie, dar şi surse bancare, făcând referire la schema de împrumuturi bancare cu 50% garanţii de la stat, pentru care există un total disponibil de patru miliarde lei, sumă împărţită între stat şi bănci.

"Finanţarea va deveni mai facilă pentru că statul se împrumută mult mai ieftin de la lună la lună, ceea ce înseamnă că lasă mai mulţi bani în piaţă pentru firme, iar dobânzile continuă să scadă. Schema de garanţii pentru IMM-uri, cu 50% garanţii de la stat, are potenţialul să fie un motor de creştere economică în 2014 şi în anii următori", a mai spus Voinea.

Totodată, ministrul de resort a menţionat schema de ajutor de stat pentru crearea a minim 20 de locuri de muncă, în cadrul căreia statul plăteşte jumătate din costul forţei de muncă pe o perioadă de doi ani, iar schema are o durată de şapte ani, cu intrare în vigoare de la 1 iulie.

"Am convingerea că această schemă, care are deja şi norme publicate şi se pot face planuri de afaceri pe baza ei, va reprezenta un motor important de creare de locuri de muncă în acest an şi în următorii ani", a afirmat Voinea.