Gheţea, CEC Bank: Sunt antreprenori care falimentează 2-3 firme şi apoi o înfiinţează pe a patra. Ar trebui să se facă o bază de date cu aceştia

Autor: Mădălina Dediu Panaete 12.05.2014

Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, spune că la nivelul Asociaţiei Române a Băncilor şi Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal sunt discuţii pentru a realiza o bază de date cu antreprenorii care au falimentat una sau mai multe firme, lucru care ar putea influenţa băncile în a le acorda credite acestora.

Sunt multe cazuri în care unii antreprenori după ce au falimentat 2-3 firme, au început-o pe a patra. Noi considerăm că asemenea persoane ar trebui monitorizate, aşa cum se întâmplă în alte ţări. În unele ţări dacă ai falimentat o firmă, nu mai ai voie să înfiinţezi o a doua firmă, însă noi nu vrem să se treacă la asemenea măsuri . (..) De exemplu, sunt destul de multe firme care au avut relaţii cu ţări din nordul Africii, unde au fost evenimente politice şi sociale importante în ultima vreme, şi au pierdut contracte şi au ajuns la faliment, atunci nu inseamnă că ar trebui să-l penalizăm pe antreprenor”, a declarat el în cadrul conferinţei Cum pot contribui IMM-urile la relansarea economică a României? organizată de ZF.

El mai spune că a observat o diferenţă între antreprenorii din provincie şi cei din Bucureşti.

„În afara Bucureştiului oamenii indiferent de vârstă sunt mult mai încrezători în afacerile lor, sunt mult mai optimişti, se mulţumesc cu profituri mai mici, spre deosebire de Bucureşti, unde înaintea boom-ului imobiliar erau obişnuiţi să aibă marjă de profit de 30% usor. Am constatat că există un mai mare optimism în ceea ce reprezintă începerea şi continuare unei afaceri în provincie.