Cristian Popa, BNR: Fără să dăm sfaturi băncilor, noi vedem viitorul creditării spre corporate şi în lei

Autor: Claudia Medrega 13.05.2014
Sistemul bancar este pe profit şi ar putea să fie şi la sfârşitul anului în această poziţie, dar situaţia depinde foarte mult de activitatea băncilor în 2014, viitorul creditării fiind mai ales pe sectorul corporate şi în lei, consideră Cristian Popa, viceguvernator al BNR.
 
„Filtrele prudenţiale se reduc cu 20% pe an. Anul 2014 este primul an de reducere. Poziţia băncilor este deja pe profit. Depinde foarte mult de activitatea băncilor. Fără să dăm sfaturi băncilor, noi vedem viitorul creditării mai ales spre sectorul corporate, şi mai ales pe lei“, a declarat Popa.
 
Bancherii au primit în acest an o gură de oxigen prin aplicarea primului pas de reducere cu 20% a filtrelor prudenţiale introduse la momentul trecerii sistemului bancar la standardele IFRS, la 1 ianuarie 2012. Procesul de eliminare totală a filtrelor prudenţiale urmează să se încheie în 2018.
 
Aceste filtre prudenţiale fuseseră introduse de BNR pentru a nu le permite băncilor să elibereze dintr-odată în momentul trecerii la IFRS provizioanele suplimentare constituite conform stan­dardelor locale de contabilitate (RAS). Standardele RAS tratează mult mai dur riscul de credit, astfel că provizioanele suplimentare constituite în RAS sunt de ordinul a câteva miliarde de lei.