Cemacon Cluj ar putea finaliza restructurarea creditelor în a doua parte a anului

Autor: Ioan Dornescu 14.05.2014
Conducerea producătorului de că­ră­mizi Cemacon Cluj-Napoca (CEON)  spune că restructurarea pachetului de credite al companiei se află în „linie dreaptă“, conform înţelegerii semnate de companie cu BCR în noiembrie 2013.

„Ne aflăm într-un stadiu avansat cu procedurile de restructurare a creditelor. Colaborarea dintre bancă, acţionari şi companie este una eficientă, iar etapele deja parcurse din acord - transferul de creanţă, operaţiunile de capital, pregătirea mutării activelor - sunt garanţia că vom închide cu succes procesul în cea de a doua parte a anului. Astfel, la sfârşitul lui 2014, prin performanţa operaţională şi prin încheierea restructurării financiare, voi atinge un obiectiv personal setat la preluarea proiectului în 2010: Cemacon va înregistra profit net, indicatorul esenţial de sănătate a businessului“, spune Liviu Stoleru, directorul general şi preşedintele CA al Cemacon.

Primii paşi ai acordului au fost implementaţi, la sfârşitul anului trecut când BCR a cesionat 12 milioane euro din creanţă către fondul de investiţii Business Capital For Romania Opportunity Fund Cooperatief UA, iar acţionarii au decis deja majorarea capitalului social. Datoria excedentară va fi convertită în acţiuni în perioada următoare, arată compania.

Producătorul de cărămizi a încheiat primul trimestru cu o cifră de afaceri de peste 7 milioane lei, în creştere cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut. Compania a înregistrat în primele trei luni ale anului o pierdere de 1,5 mil. lei, mai mică cu 39% faţă de perioada similară din 2013. Pierderile s-au datorat în special rezultatului financiar, care a fost unul negativ, de 1,2 mil. lei.

Pe o piaţă a materialelor de zidărie care nu dă semnale de revenire, iar presiunea pe costurile de producţie şi de operare este mare ca urmare a măsurilor fiscale şi de liberalizare de la începutul anului, managementul Cemacon îşi propune pentru acest an creşterea cifrei de afaceri cu 31% faţă de 2013 şi majorarea profitului operaţional cu 28%.

„Pentru Cemacon, 2014 este anul consolidării afacerii, din punct de vedere financiar, comercial şi operaţional. Asta înseamnă că ne-am propus în continuare creşteri, ce se bazează pe valorificarea a noi zone de competenţă. Strategia de diferenţiere şi poziţionare deja îşi arată roadele în îmbunătăţirea calităţii vânzării noastre: am menţinut trendul ascendent de anul trecut, am crescut valoric mai mult decât cantitativ“, a spus directorul general al producătorului de cărămizi.

Costul de producţie, deşi afectat de creşterile de preţ la energie, materii prime şi ambalaje, a fost menţinut în primul trimestru la nivelul din 2013, arată compania.

Astfel, efectul scumpirilor a fost atenuat de o nouă etapă de eficientizare a consumului energetic, în urma unor investiţii la fabrica din Recea care au vizat schimbări de reţetă şi îmbunătăţiri de flux de producţie.

Profitul operaţional al companiei a crescut cu 16%, iar veniturile operaţionale au avansat cu 40% în perioada analizată.

„Credem că lupta de preţ nu este în avantajul niciunui jucător din piaţă, fie el producător, distribuitor sau constructor“, a spus Stoleru.

Cei mai mari acţionari ai Cemacon sunt fondul de investiţii KJK Fund SICAV-SIF, SSIF Broker şi firma Andrei&Andrei Consultanţă, deţinută de Andrei Cionca, fondatorul Casei de Insolvenţă Transilvania, care deţin cumu­lat aproape 77% din acţiuni.