Afacerile şi profitul au scăzut la Petrom în T1

Autor: Roxana Petrescu 14.05.2014
Petrom a încheiat primele trei luni cu un profit net de 1,075 mld. lei (238,7 mil. euro), în scădere cu 19% faţă de T1 2013, şi cu un business mai mic cu 9%, până la 5,29 mld. lei.

Rezultatele reflectă scăderile pe fiecare segment de activitate, dar şi schimbările din mediul fiscal. Vânzările de gaze şi energie s-au redus cu 18%, iar vânzările în marketing (produse petroliere) cu 2%. To­tuşi, indicatorii se încadrează în estimările analiştilor de pe bursă. „Performanţa noastră financiară din trimestrul I din 2014 reflectă povara fiscală mai mare şi mediul de piaţă deteriorat. Cererea scăzută pe pieţele de gaze, electricitate şi combustibili, îm­preu­nă cu marjele de rafinare mai mici au fost doar par­ţial compensate de iniţiativele operaţionale şi de management al costurilor în toate diviziile de activitate“, a declarat Maria­na Gheorghe, directorul general executiv (CEO) al Petrom.

De anul trecut, compania plăteşte o taxă de 60% pe veniturile suplimentare obţinute din liberalizarea preţului la gaze naturale, iar de la finalul acestei luni compania va plăti o taxă pe construcţii speciale, estimată la 70-100 de milioane de dolari. Taxa încă nu se aplică, dar compania a inclus efectele acesteia în rezultatele anunţate în primul trimestru.

Citiţi pe ZF Corporate:

valoarea vânzărilor consolidate 

producţia totală de hidrocarburi, evoluţie faţă de 2013 ; evoluţia costurilor totale de producţie ale grupului

- vânzările de gaze şi energie, evoluţia consumului ; date despre producţie

- date financiare despre segmentul de marketing şi rafinare