Ministrul delegat pentru buget: Economia merge extrem de bine. Agenţiile de rating vor reflecta acest lucru în curând

Autor: Roxana Pricop 14.05.2014

Liviu Voinea, ministrul delegat pentru buget, a revizuit în creştere de la 2,2% la peste 4% creşterea economică pentru acest an, susţinut de datele bune privind producţia industrială şi consumul din primul trimestru. Pentru primul trimestru, estimările ministrului sunt că PIB-ul va avansa cu peste 3,5%.

“Mă aştept la o creştere de cel puţin 3,5% în primul trimestru, bazâdu-mă pe cifrele privind producţia industrială şi consumul, date care sunt deja publice. Ceea ce înseamnă luând în calcul sezonalitatea, că am putea avea o creştere de peste 4% a PIB-ului pentru întreg anul 2014”, a declarat ieri ministrul în cadrul reuniunii anuale a Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) de la Varşovia.

Bugetul public de venituri şi cheltuieli pentru anul 214 a fost construit pe o prognoză de creştere economică de 2,2%. Anul trecut, estimările din buget erau ca economia va avansa cu 1,6%, iar creşterea efectivă a PIB-ul a fost de 3,5%.

“Economia merge extrem de bine, peste aşteptările noastre care sunt destul de conservatoare. Am construi bugetul public luând în calcul o creştere a PIB-ului de 2,2% în acest, însă sut sigur că creşterea PIB-ului va fi peste cea de anul trecut”.

De asemenea, ministrul se aşteaptă că agenţiile de rating să reflecte “în curând” îmbunătăţirea situaţiei din economie.

“România este diferită, în sensul bun, de restul pieţelor emergente şi de cele din Europa de Est graţie deficitului de cont redus scăzut, a faptului că nu depinde  de importurile de gaze din Rusia, care în aprilie 2014 au avut o pondere de circa 4% în consum, a creşterii economice extrem de bune şi a angajamentului de a intra în zona euro în 2019. Mă aştept ca agenţiile de rating să reflecte acest  lucru în curând. Pieţele au inclus deja în preţul titlurilor de stat acest lucru”, a mai declarat ministrul pentru buget.

Oficialul Guvernului a mai spus că România a intrat ţntr-un stadiu evident de exit din acordul cu Fondul monetar Internaţional:

“România are o strategie evidentă de exit din acordul cu FMI. La jumătatea anului viitor terminăm acordul cu FMI şi Comisia Europeană. România are nevoie de o nouă ancoră, atât pentru a trimit un semnal bun pe pieţele externe, cât şi pentru predictibilitate, iar adoptarea nui angajament de a intra în zona euro în 2019 poate asigura aceste lucruri.”, a continuat ministrul.

Standard & Poor's (S&P), una dintre cele mai importante agenţii de rating la nivel internaţional, a decis în toamna anului trecut să îmbunătăţească perspectiva ratingului României de la „stabilă“ la „pozitivă“ şi există mari şanse să revină în categoria „investment grade“ în a doua jumătate a a acestui an.

Un eventual upgrade de la agenţia de rating S&P ar putea avea loc până la finalul lunii mai, dacă nu, aştepările se mută pentru luna noiembrie, acestea fiind cele două perioade în care agenţia îşi revizuieşte rating-urile. S&P a fost prima agenţie de evaluare financiară care a retrogradat ratingul suveran al României în toamna anului 2008 - când a început criza financiară mondială - la categoria „junk“, astfel că Ro­mânia devenea singura ţară membră a Uniunii Europene cu rating sub pragul recomandat pen­tru investiţii. Iar ratingul a fost menţinut în ultimii cinci ani în această categorie în ciuda îmbună­tăţirii indicatorilor fundamentali ai economiei, a scăderii deficitelor şi a trei acorduri succesive cu FMI. De la celelalte două mari agenţii de rating, Fitch şi Moody’s, avem în prezent calificativul „investment grade“. În timp ce Moody’s nu a modificat ratingul Ro­mâniei în aceşti ani de criză, Fitch Rating a retrogradat ţara în toamna anului 2008, pentru ca la jumătatea lui 2011 să majo­reze calificativul acordat României cu o treaptă, ceea ce a însemnat reîntoarcerea în categoria cu risc acceptabil pentru investiţii.