CJ Cluj demarează lucrările de construcţie a parcului industrial Tetarom IV, investiţie de 8 mil. euro

Autor: Laurentiu Cotu 14.05.2014

Consiliul Judeţean Cluj a semnat ordinul de începere a lucrărilor de construire a parcului industrial Tetarom IV, investiţie în valoare de peste 36,3 mil. lei (aproximativ 8 mil. euro). Noul parc industrial va fi construit în comuna Feleacu, judeţul Cluj, pe o suprafaţă totală de 86 de hectare de către asocierea dintre companiile ACI Cluj, Electromontaj SA, Nord Conforest şi Erbi Prodcom. În prezent, Consiliul Judeţean Cluj deţine trei parcuri industriale denumite Tetarom, în care îşi desfăşoară activitatea mai multe companii, cele mai mari fiind Emerson, Bosch, De’Longhi, EnergoBit sau Banca Transilvania.

‘’Principalele lucrări care se vor realiza vizează construirea de platforme şi drumuri, reţele de alimentare cu apă, reţele de canalizare şi de alimentare cu gaz, racord la reţelele de înaltă tensiune de 110 kV şi 20 kV, o hală şi o clădire de birouri’’, a declarat Horea Uioreanu, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj. Durata maximă de execuţie a lucrărilor este de 20 de luni, investiţia fiind realizată din fonduri europene şi de la bugetul judeţului Cluj.

La licitaţie au participat şi companii precum EnergoBit Cluj, Hidroconstrucţia sau Strabag.

Compania de construcţii ACI Cluj, controlată de mai mulţi antreprenori locali, printre care Ioan Aşchilean, Horia Ciorcilă sau Dorin Goia, a construit şi stadionul de 36 mil. euro de la Cluj.

Parcul industrial Tetarom IV va fi construit printr-un proiect european în valoare de aproximativ 54,9 mil. lei (circa 12 mil. euro), din care în jur de 35 mil. lei (7,8 mil. euro) reprezintă finanţarea eligibilă, iar 14,3 mil. lei (peste 3 mil. euro) finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională.

Compania ACI Cluj, care face parte din asocierea desemnată pentru construirea celui de-al patrulea parc industrial Tetarom din Cluj, a realizat în 2012 o cifră de afaceri de 93,8 mil. lei (21 mil. euro), cu un număr mediu de 433 de angajaţi, conform site-ului Ministerului Finanţelor Publice. Clujenii au în portofoliu mai multe lucrări de construcţii, printre care Salina Turda, din judeţul Cluj, stadionul Cluj Arena, centrul Macromex din Câmpia Turzii. ACI Cluj este deţinută de Ioan Aşchilean, Horia Ciorcilă (unul dintre fondatorii Băncii Transilvania), Dorin Goia (acţionar şi la Teraplast), Gicu Agenor Gânscă (care este acţionar la mai multe firme de construcţii din Transilvania) şi Gică Mereu.

Compania Electromontaj, cu sediul în Bucureşti, a realizat în 2012 o cifră de afaceri de peste 185,1 mil. lei (41,7 mil. euro), cu un număr mediu de 1.362 de angajaţi. Electromontaj este controlată de salariaţi. Compania Nord Conforest, cu sediul în localitatea Gilău, judeţul Cluj este specializată în lucrări de construcţii de drumuri şi autostrăzi. Nord Conforest a realizat în 2012 o cifră de afaceri de aproape 9,5 mil. lei (2,1 mil. euro), cu un număr mediu de 71 de angajaţi, conform mfinante.ro.

Erbi Prodcom, cu sediu în Câmpia Turzii, are ca principal domeniu de activitate comerţul cu material lemnos, materiale de construcţii şi echipamente sanitare, potrivit mfinante.ro. Compania este deţinută de Ioan Baciu şi a realizat în 2012 o cifră de afaceri de aproape 400.000 de lei (90.000 de euro), cu un număr mediu de 17 angajaţi.