Cum alegi un avocat. Sfaturi practice şi onorarii avocaţi orientative

Autor: Mircea Comana 15.05.2014

În actualul context economico-social, consultarea unui avocat trebuie să constituie o obişnuinţă şi de aceea demersul alegerii acestuia este un aspect foarte important în evitarea sau soluţionarea cu succes a problemelor juridice de care te poţi lovi.

Într-o situaţie ideală, la fel ca în situaţia unui medic la care te duci periodic la consultaţii, nu doar atunci când intervine o problemă serioasă de sănătate, şi în cazul avocatului este bine să-l ai alături, în momentele în care iei anumite decizii în plan juridic. Desigur, în realitate nu se întâmplă mereu aşa, de cele mai multe ori se apelează la un avocat pentru a „repara” o situaţie juridică deja existentă, decât pentru o consultare menită a evita consecintele unei asemenea situaţii. Şi de multe ori trebuie să îţi alegi avocatul sub presiunea timpului.

Alegerea unui avocat, de aceea, devine o misiune deloc uşoară, dar nu imposibilă, mai ales dacă ai în vedere anumite aspecte importante.

Util:

Verificarea avocatului pe care l-ai ales se poate face în Tabloul avocaţilor

Tarifele avocaţilor diferă foarte mult, nu există tarife minimale. Baroul Neamţ a publicat însă o listă cu tarile orientative: onorarii recomandate de baroul Neamţ

Avocaţii, sunt foarte diferiţi, ca pregătire, ca experienţă, ca specializare, ca modalitate de abordare a cazurilor, dar şi ca tipologie umană. De aceea este bine să ştii foarte bine ceea ce vrei prin demersul juridic respectiv, dacă te afli în faţa profesionistului dorit şi cât de compatibil îl simţi cu cazul tău.Înainte de a vedea care ar fi aceste aspecte, trebuie înţelese şi reţinute nişte repere esenţiale.

Calitatea de avocat o pot avea doar persoanele înscrise în „tabloul baroului din care fac parte, barou component al Uniunii Naţionale a Barourilor din România” (art. 1 alin. 2 din legea nr. 51/1995, republicată).  De aceea, se impune necesitatea de a verifica avocatul pe care l-ai ales în Tabloul avocaţilor pentru a te convinge că, pe de o parte, persoana din faţa ta este cu adevărat de profesie avocat, iar pe de altă parte, nu aparţine unor alte structuri (declarate ilegale), aşa cum a fost cazul Baroului Constituţional.

Pe de altă parte, trebuie să ţii cont de faptul că avocatul nu este obligat să îţi preia cazul, are libertatea de a-şi alege clienţii în funcţie de principiile şi covingerile sale. De asemenea, avocatul poate să te refuze şi în situaţia în care cauza ta nu promite o rezolvare într-un timp rezonabil, dacă implică o serie de complicaţii pe care nu le întrevezi, dacă are multe dosare simultan, deci e recomandabil să nu porneşti de la stereotipul că îi eşti indispensabil şi piaţa e mare.

Este foarte important de reţinut: nici o speţă nu este identică cu alta, chiar de acelaşi fel, fiecare dintre speţe având componente care o diferenţiază ca şi grad de dificultate, complexitate, necesar de acte etc. De aceea, nu porni niciodată de la premisa că alte cazuri de care ai auzit, au fost rezolvate în acelaşi fel. De altfel, întinderea unei cauze este determinantă pentru stabilirea onorariului, atât ca dificultate, timp, dar şi în privinţa costurilor şi volumului de muncă.

Relaţia avocat – client trebuie să fie bazată pe încredere. Un avocat trebuie să cunoască toate detaliile legate de caz, chiar aspectele pe care tu le consideri irelevante putând conţine indicii importante. Avocatul urăşte surprizele, de aceea trebuie să cunoască detalii incomode, chiar dacă nu-ţi face plăcere, este penibil să le audă în premieră, în sala de judecată, de la adversar. Corelativ, un avocat bun nu trebuie să te mintă, trebuie să-ţi ofere o perspectivă asupra a ceea ce urmează, procedural, dar şi în alte privinţe, trebuie să-ţi răspundă la toate întrebările tale şi pe înţelesul tău şi trebuie să fie un bun psiholog.

Mai departe, să vedem ce trebuie să avem în vedere atunci când suntem în căutarea unui avocat.

Intâi de toate, este foarte important să îţi cunoşti cazul, să ştii ce puncte forte şi ce puncte slabe are, să încerci o evaluare cât mai obiectivă a situaţiei pentru a avea o imagine despre ceea ce poţi obţine şi ceea ce poţi pierde, în urma unei acţiuni în judecată. Astfel, dacă situaţia o permite, poţi solicita o consultanţă de la mai mulţi avocaţi, rezonabilă ca onorariu. O evaluare legală documentată şi cât mai apropiată de imaginea proiectată de tine, alături de o comparaţie a tipologiei umane te poate ajuta să te decizi cu cine mergi mai departe, in demersul juridic. Mai mult, este posibil să descoperi şi o variantă care nu implică actul de justiţie, ceea ce e o realizare din punct de vedere al economisirii de bani, timp şi încărcătură emoţională.

Dar pe ce criterii ajungi la acei avocaţi din care îţi vei selecta acel profesionist de care ai nevoie? Fireşte, cât de bun este şi cât costă. De aici începe adevărata discuţie.

Ai nevoie de un avocat specializat, inainte de toate. Legal, unui avocat de o anumită specializare nu îi este interzis să se ocupe de cazuri din altă specializare. Cu toate acestea, indiferent de notorietatea unui avocat, specialist într-un domeniu, nu este recomandabil să îl angajezi, dacă poţi găsi un specialist în domeniul care te interesează, mai puţin celebru.

În general, cel mai eficient funcţionează sistemul de recomandare între prieteni, cunoştinţe, deoarece un apropiat îţi va recomanda un specialist de al cărui serviciu a fost mulţumit, cum te va sfătui să stai departe de unul care nu a fost satisfăcător. Ideal ar fi să obţii din timp referinţe şi date de contact, fie de la prieteni, fie dacă datorită împrejurărilor cunoşti un avocat, înainte de a avea nevoie de el. Cu atât mai mult cu cât timpul nu te presează şi poţi obţine recomandări din mai multe surse.

Cert este faptul că un avocat bun nu te racolează din instanţe sau din preajma lor, e de preferat ca mai degrabă să petreci un timp căutând pe internet, citind articole scrise de sau despre el, pe forumuri sau bloguri (fără să reprezinte totuşi un barometru credibil 100%, fiecare având o experienţă subiectivă şi, de multe ori, neavând cunoştinţe juridice care să permită aprecieri), pe site-uri de profil sau ale unor publicaţii de profil.

Legea nr. 51/1995 prevede că formele de exercitare a profesiei de avocat sunt cabinete individuale (avocat individual) şi societăţi civile profesionale (firmele de avocatură). Întrebarea care se poate pune este la cine să apelez, la un avocat sau la o firmă (societate, casă, cabinet etc)? Pregătirea, experienţa, performanţele profesionale nu sunt factorul determinant în acest criteriu de alegere, deoarece există avocaţi de top în ambele forme de exercitare a profesiei. Disponibilitatea ta financiară, corelată cu complexitatea cauzei, pot decide alegerea unei firme, care-ţi va oferi specialişti în domenii conexe, competenţi şi verificaţi, operativitate mărită. Este important, însă, să te asiguri dacă in cadrul respectivei firme cazul va fi lucrat de avocatul cu care discuţi şi nu va fi pasat unui asociat cu mai putină experienţă şi este bine de stabilit concret acest lucru.

În mod cert, experienţa şi pregătirea sunt determinante în alegerea unui avocat. O calificare cât mai mare a avocatului pe care-l vizezi creşte şansele de reuşită ale cauzei, dar atenţie, nu le garantează.

La fel, un avocat celebru nu e un garant al reuşitei, avocaţi mai puţin cunoscuţi, au un nivel de pregătire profesională cel puţin similar cu cel al avocaţilor de notorietate.

Cum experienţa şi pregătirea nu sunt apanajul exclusiv unei vârste înaintate, nu refuza colaborarea cu un avocat tânăr, în detrimentul unuia în etate. Fiecare categorie de vârstă işi are avantajele şi dezavantajele sale, neputând să formulezi o regulă de urmat.

De asemenea, nu are o foarte mare importanţă daca alegi un avocat sau o avocată, în orice caz nu te lăsa influenţat de prejudecăţi, pregătirea profesională şi experienţa foomd determinante.

Cât costă un avocat, este întrebarea care se pune de multe ori, poate înainte de a te informa despre cât de bun este acesta. Nu există un „mercurial” al onorariilor, stabilit prin vreun act normativ, avocatura fiind o profesie liberală. Consiliul Concurenţei a decis că este ilegală stabilirea costurilor minime, dar există cvasi-oficial grile de tarife minimale, stabilite de barouri judeţene (de exemplu, baroul Neamţ)

Onorariul, ca regulă, trebuie stabilit odată cu prima discuţie, în care îţi manifeşti interesul concret în privinţa reprezentării. Chiar dacă a avut loc o consultanţă juridică înainte, nu trebuie să te simţi obligat să continui cu acelaşi avocat, dacă onorariul solicitat este costisitor.

Un avocat bun ştie să-şi aprecieze munca şi onorariul nu va fi, în consecinţă ieftin. De asemenea, va încerca să-şi estimeze şi timpul de muncă, întinderea litigiului, va încerca să prevadă eventuale obstacole intervenite, astfel încât dacă vor apărea diferenţe faţă de condiţiile stabilite iniţial şi neprevăzut să fie mici.

Pentru determinarea onorariului, este foarte important de la început de stabilit dacă doreşti o „luptă” până la capăt, cu toate riscurile sau dacă doreşti limitarea pierderilor deja suferite. Una e să plăteşti onorariu max. 25% din valoarea litigiului şi alta e să ajungi să nu te mai alegi cu nimic, aproape.

Alături de onorarii, la încheierea contractului de asistenţă juridică mai pot fi prevăzute diferite cheltuieli de natură diferită, aşa că e recomandat să discuţi fiecare aspect în parte. Alţi avocaţi preferă să cuprindă în onorarii toate aceste cheltuieli, pentru a simplifica procedurile de decontare şi tot ceea ce mai implică. De asemenea, poţi stabili o sumă forfetară, cu posibilitatea unor majorări în anumite situaţii sau o tarifare pe oră/zi. În ambele situaţii, este important acordul prealabil, înaintea semnării contractului.

Ce altceva mai trebuie să iei în calcul, în alegerea unui avocat bun şi potrivit problemei tale? Câteva sfaturi:

Nu trebuie să-ţi terorizezi avocatul cu telefoane, vizite, mail-uri; un avocat care se respectă, te va ţine la curent pas cu pas şi îţi va oferi informaţii în timp util; în caz contrar, dacă trebuie să il cauţi insistent, de ordinul orelor sau zilelor, e momentul să te găndeşti la alt avocat;

Întâlnirile, discuţiile trebuie să aibă loc la cabinetul său sau la domiciliul/sediul firmei tale, nu în restaurante, baruri, la colţul judecătoriei, în mod normal;

Dacă avocatul ales evită încheierea contractului de asistenţă juridică, poţi şi chiar e recomandabil să renunţi la serviciile sale;

Dacă ai informaţii despre avocat că ar fi implicat în afaceri dubioase, nu este momentul să mai insişti în a-l angaja, ai deja o problemă, când cauţi un avocat;

Dacă totul e prea uşor, se rezolvă, nu e nici o problemă, gândeşte-te că e ceva necurat, altfel nu căutai fără nici o problemă avocatul;

Un avocat te reprezintă şi îţi apără drepturile în instanţă, dar dreptatea ţi-o face instanţa de judecată.

În încheiere, îţi dorim să nu ai nevoie de avocat, dar dacă nu ai încotro, fă alegerea optimă.