CDS-urile spun că am ieşit din criză. Joi la ora 10:00 se anunţă creşterea economică din trim. I. Care credeţi că va fi rezultatul?

Autori: Claudia Medrega , Razvan Voican 14.05.2014

Oglinda CDS-urilor arată că România a ieşit din criză. Pieţele externe au încetat să mai privească România drept un plasament cu grad ridicat de risc, costul asigurării împotriva riscului de default reflectat în cotaţiile CDS-urilor stabilizându-se în ultima săptămână la circa 150 de puncte de bază după cinci ani de criză în care CDS-urile României urcaseră exploziv şi la peste 700 de puncte de bază.

Institutul Naţional de Sta­tistică anunţă astăzi cea mai aşteptată veste de la acest început de an - cifra „semnal“ privind creşterea economică din T1.

Liviu Voinea, ministrul bugetului, spune că se aşteaptă la o creştere de cel puţin 3,5% în T1, bazându-se pe cifrele privind producţia industrială şi consumul. Ceea ce înseamnă, luând în calcul sezonalitatea, că am putea avea o creştere de peste 4% a PIB-ului pentru tot anul 2014. Estimările analiştilor privind creşterea din T1 sunt incluse în intervalul 2-4% faţă de aceeaşi perioadă din 2013.

În ceea ce priveşte adoptarea euro, BNR nu manifestă vreo neîncredere faţă de demersul guvernului de a anunţa o ţintă oficială, respectiv 1 ianuarie 2019, însă insistă pe necesitatea ca politicienii şi publicul să realizeze ca acest pas nu va depinde numai de România şi că procesul de pregătire trebuie să fie încheiat încă din 2018, susţine Cristian Popa, viceguvernator al BNR.