part is fame [art as game]. O expoziţie curatoriată de Cristina Bogdan/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica 16.05.2014

Institutul Cultural Român de la Viena organizează în parteneriat cu Galeria Schleifmühlgasse 12-14, proiectul part is fame [art as game], o expoziţie curatoriată de artistul român Cristina Bogdan. Acest proiect se desfăşoară în perioada 2 – 28 mai 2014, fiind invitaţi să participe opt artişti din şase ţări diferite, printre care Dani Macovei şi Sorin Moisescu din România. part is fame [art as game] este susţinut de ICR Viena, Wien Kultur, Bundeskanzleramt für Kunst, şi de Ambasada Lituaniei.

La propunerea Cristinei Bogdan, acest proiect are la bază regulile bine cunoscutului şi îndrăgitului joc din copilărie „telefonul fără fir”. Mutând jocul în zona artei, obţinem următoarea situaţie: primul artist reacţionează la o propunere făcută de curator – fie că este vorba de un obiect sau de o altă lucrare sau de un cuvânt. Al doilea artist îi vede lucrarea şi reacţionează la ea, producând la rândul lui/ei o lucrare. Al treilea artist, fără să fi văzut prima lucrare, reacţionează la a doua. Şi tot aşa până la ultimul artist. Fiecare intervenţie este concepută ca un proces cu durata de o săptămână.

Luni, artistul intră în spaţiu, i se dă punctul de plecare şi are timp până joi să creeze o lucrare. Aceasta poate fi un obiect sau un performance. Joi seara, rezultatul este prezentat publicului şi rămâne expus în galerie până lunea următoare. În dimineaţa de luni, al doilea artist intră în galerie, ia contact cu lucrarea expusă şi începe acelaşi proces ca primul artist.

Proiectul cuprinde următoarele etape:

- Vernisajul expoziţiei / artişti: Cian McConn (IRL) & Zanga (RO)

08.05 / orele 19.00

- A 2-a prezentare / artişti: Astrid Sodomka (A) & Marcus Zobl (A)

15.05 / orele 19.00

- A 3-a prezentare / artişti: Mela Yerka (PL) & Benoît Gob (F)

22.05 / orele 19.00

- Vernisaj final / artişti: Lina Lapelyte (LT/UK) & Sorin Moisescu (RO)

28.05 / orele 19.00

Locul desfăşurării: Galeria Schleifmühlgasse 12-14 , Viena

http://12-14.org/2014_partisfameartasgame/