Marii producători de energie, care asigură 85% din „lumina“ României, au crescut anul trecut cu 25% pe o piaţă în scădere şi preţuri reduse cu 30%. Care este explicaţia?

Autor: Roxana Petrescu 19.05.2014

Cei mai mari producători de energie din România, majoritatea controlaţi de stat, au raportat anul trecut afaceri cumulate de peste 2,4 miliarde de euro, în creştere cu 25% pe o piaţă pe care consumul de electricitate s-a redus cu peste 5%, revenind la nivelul din 2009, iar preţurile spot au suferit o contracţie de aproape 30%. 

Potrivit datelor transmise de companii şi estimărilor ZF, anul trecut cei mai mari 6 pro­ducători de energie (Hi­dro­electrica, Complexul Energetic Oltenia, Nuclearelectrica, Electrocentrale Bucureşti, Complexul Energetic Hunedoara şi centrala de la Brazi a OMV Petrom) au ajuns la afa­ceri cumulate de 2,4 miliarde de euro, cu 25% mai mult faţă de 2012, profitul cumulat al acestor companii fiind de aproape 240 de milioane de euro, faţă de pierderi de 60 de milioane de euro.

Hidroelectrica a fost cel mai mare producător de energie cu o cotă de 28%, potrivit datelor din rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Afacerile companiei au crescut cu circa 30%, Hidroelectrica înregistrând un profit net record de 162,4 milioane de euro de euro faţă de pierderile de 114 milioane de euro din 2012. Potrivit datelor Transelectrica, producătorul a înregistrat o producţie de 15 TWh, în creştere cu peste 20% faţă de 2012.
 

Efectele insolvenţei

Rezultatele înregistrate anul trecut de Hidroelectrica au fost influenţate direct de măsurile luate de companie după prima intrare în insolvenţă. Pe 26 iunie 2012 Hidroelectrica a intrat în insolvenţă, producând o undă de şoc la nivelul întregii economii, compania fiind îngenuncheată de contractele directe păguboase, de lucrările de retehnologizare fără niciun aport la producţia de energie sau de contractele de lucrări semnate la preţuri umflate.