CEC Bank negociază cu BEI o linie de credit de încă 100 de milioane de euro pentru IMM-uri

Autor: Razvan Voican 19.05.2014

Banca de stat CEC Bank se pregăteşte să împrumute de la Banca Europeană de Investiţii (BEI) încă 100 milioane de euro pentru creditarea IMM-urilor în condiţii mai bune de cost şi scadenţă, după ce anul trecut a primit de la banca Uniunii Europene două tranşe totalizând 45 milioane de euro pentru creşterea capacităţii de finanţare a economiei.

Finanţările obţinute anul trecut au reprezentat deschiderea unei relaţii de business între CEC şi BEI, după mai mulţi ani în care banca locală lucrase mai mult cu BERD pentru asigurarea de linii de finanţare pentru IMM-uri şi pentru cofinanţarea de proiecte cu fonduri europene.

WikiZF: Profilul companiei CEC Bank

Împrumutul de 100 mil. euro intrat pe circuitul de negociere la BEI reprezintă una dintre cele mai consistente sume acordate individual unei bănci locale şi va avea ca destinaţie, pe lângă creditarea IMM-urilor, finanţarea de companii medii şi entităţi publice, în cadrul efortului general al BEI şi BERD de a sprijini relansarea creditării prin atenuarea efectelor negative ale procesului de dezintermediere prin care multe bănci străine îşi reduc expunerile pe România.

Anul trecut BRD a mai împrumutat 100 milioane de euro de la BEI pentru IMM-uri, iar ING a primit o linie de 40 milioane de euro.

În martie anul acesta Garanti a semnat pentru un împrumut de 50 mil. euro, în timp ce Banca Tran­silvania încă aşteaptă undă verde pentru o linie de 150 mil. euro, în timp ce OTP Bank şi UniCredit Leasing au dosarele pe circuitul de validare pentru împrumuturi de câte 50 mil. euro.

CEC Bank avea la sfârşitul anului trecut un portofoliu de credite pentru IMM-uri în valoare de aproape 5,5 mld. lei, în creştere cu circa 11% faţă de nivelul din 2012. Astfel, finanţările pentru IMM-uri reprezintă aproximativ 66% din întregul portofoliu de credite pentru clienţi persoane juridice.

La sfârşitul lui 2013 CEC era a cincea bancă după active cu o cotă de piaţă de 7,4% şi a raportat un profit net de peste 39 mil. lei care a fost alocat pentru consolidarea capitalului social care va ajunge astfel la 1,163 mld. lei.