România, pe locul nouă în UE la producţia de carne de pasăre: „Exporturile sunt cheia creşterii“

Autor: Ioana Tudor 20.05.2014
România s-a menţinut anul trecut pe locul trei în Europa Centrală şi de Est la producţia de carne de pasăre, cu o creştere de 4% faţă de 2012, însă producţia este sub nivelul record al ultimilor doisprezece ani, atins în 2008, anul de debut al crizei. Depăşirea rezultatului record din 2008 rămâne însă direct dependentă de direcţia de evoluţie a consumului, spun liderii pieţei.
 
„În trei ani vom ajunge la nivelul din 2008 dacă va creşte încrederea consumatorilor şi implicit con­su­mul“, a spus Grigore Horoi, preşedintele grupului Agricola Bacău, o afacere de 133 de milioane de euro anul trecut.
 
Producţia de carne de pui a crescut în fiecare din ultimii patru ani şi a ajuns la 325.500 de tone, după un plus de 4% faţă de 2012. Acum piaţa este cu 5% sub vârful istoric de producţie din 2008, potrivit datelor Eurostat, disponibile pentru 22 din cele 28 de state membre ale UE.