Banca Transilvania a investit în ultimii cinci ani 50 de mil. de euro în tehnologie

Autor: Raluca Ghinea 20.05.2014

"În 2009 ne-am propus să investim masiv în tehnologie şi datorită contextului, economia era blocată, cererea de credit aproape inexistentă şi nu prea aveam altceva de făcut. Am avut un sistem pe care am funcţionat zece ani, el se apropia de final, pentru că nu mai putea gestiona volumele, aşadar am fost obligaţi să-l schimbăm", a afirmat marţi Ciorcilă, într-o conferinţă de presă.

Preşedintele Consiliului de administraţie a adăugat că investiţia în tehnologie va asigura creşterea băncii în anii următori, arătând că volumele de operaţiuni au crescut de trei ori în ultimii cinci ani.

"Cota de piaţă este importantă, dar mai important este volumul de operaţiuni. (...) Am fost oarecum anticiclici, am vrut să ne pregătim în perioada de criză pentru a putea creşte în perioada de revenire economică", a spus Ciorcilă.

Banca Transilvania a achiziţionat în 2011 sistemul de core-banking furnizat de compania Oracle, care a devenit funcţional de la începutul anului trecut.

Pentru implementarea acestui proiect au fost dedicaţi 40 de angajaţi ai băncii şi 20 de persoane din echipa Oracle.

"Am făcut migrarea la sfârşitul anului 2012, am închis anul pe vechiul sistem şi am început 2013 pe noua platformă de core-banking. Ţinta majoră pentru care am schimbat core-baking-ului a fost creşterea tranzacţiilor", a precizat directorul operaţional al băncii, Leontin Toderici.

El a arătat că banca a ajuns să proceseze peste 600.000 de tranzacţii cu carduri pe zi, având în medie un total de 1 milion de tranzacţii zilnice. Volumul tranzacţiilor operate de bancă a urcat cu 30% din ianuarie 2013, după implementarea soluţiilor Oracle.

Totodată, Banca Transilvania a înregistrat de la începutul anului trecut până în prezent o creştere de 12% pe segmentul de credite şi de 15% la depozite.

Preşedintele CA a precizat că banca îşi propune să investească în continuare în tehnologie, menţinând "un ritm constant mare" al sumelor alocate.

La rândul său, directorul general al băncii, Omer Tetik, a arătat că investiţiile în tehnologievor continua, întrucât lumea bancară se schimbă foarte repede.