Expur isi majoreaza capacitatea de productie cu 11% cu echipamente luate de la Cargill. Marea Neagra este vazuta ca motor de crestere

Autor: Gabriel Razi 21.05.2014

„Expur are acum 70% din piata de biodiesel din România si Bul­garia. La uleiuri vegetale deti­ne aproximativ 42% din piata din România si 55% din cota de piata a marcilor private ale retailerilor“, a declarat Bernard Sargis, presedintele Expur, in raportul anual dat ieri publicitatii.

Expur, controlat de grupul francez Sofipro­te­ol, a inceput inca de anul trecut dezasam­bla­rea fostei fabrici Cargill din Podari si mutarea echipamentelor in cadrul unitatii de productie Expur din Slobozia. Toamna trecuta a fost re­asam­blata linia de imbuteliere, instalarea ra­fi­nariei este programata pentru aceasta prima­va­ra, iar presele sunt programate sa ajunga in Ialomita in aceasta toamna.

Anul calendaristic 2013 a fost unul al con­trastelor pentru Expur având in vedere ca pri­mul semestru a fost considerat de francezi unul dificil, in timp ce ultima parte a anului a fost considerata satisfacatoare.

Productia de biodiesel a depasit pentru pri­ma data pragul de 100.000 de tone in 2013 pe fon­dul introducerii unui regulament al UE ce re­stric­tioneaza politica de pret de dumping al marfii provenite din afara Uniunii.

Raportul noteaza ca productia de uleiuri s-a majorat anul trecut cu 24% pe fondul achi­zitiei brandurilor Untelemn de la Bunica si Olpo de la Cargill. La acel moment, tranzactia a fost evaluata la 10 milioane de euro, dar valoarea nu a fost confirmata oficial de niciuna dintre parti. Cargill Oils a raportat un profit net de 6 milioane de euro in anul calendaristic 2013.

 

Au ales o solutie low cost pentru stocare

Expur a inaugurat anul trecut investitia in­tr-un siloz de 9.000 de tone (4.500 de tone ca­pa­citatea de stocare pentru seminte oleaginoa­se) in localitatea Alexandria din Slobozia, aceasta fiind singura investitie majora in capacitati de stocare facuta de companie in ultimii ani.

In schimb, francezii au decis sa instaleze un sistem de saci industriali, asa-numitii „silo bags“, care sunt de 20 de ori mai ieftini fata de ri­dicarea de la zero a unui siloz metalic.

Francezii stocheaza acum 50.000 de tone de se­minte oleaginoase in astfel de saci industriali, ce­ea ce inseamna aproape un sfert din capa­cita­tea de stocare totala a companiei. Tehnologia a stâr­nit insa controverse din cauza riscurilor de se­cu­ritate a marfii precum umezeala sau dau­na­to­rii. Materia prima este un element critic in ori­ce afacere de procesare a uleiurilor vegetale având in vedere ca acest element de cost aco­pe­ra 80% din total. Expur este expusa pe piata ma­te­riei prime având in vedere ca francezii pot gaz­dui in total 160.000 de tone de seminte ole­agi­noase (318.000 t de cereale grele) in silo­zuri si alte 50.000 t in sacii industriali. Ca­pa­citatea de stocare acopera putin sub jumatate din cât proceseaza intr-un an fabrica din Slobozia.