După un sfert de veac de la căderea comunismului şi după intrarea României în UE, vicepreşedintele SUA afirmă la Bucureşti: Corupţia suge din puterea naţiunii, este de fapt o altă formă de tiranie

Autor: Bogdan Cojocaru 22.05.2014

Vicepreşedintele american Joe Biden, al doilea om în stat, a dat ieri asigurări că SUA vor proteja, militar, România şi că cea mai mare economie a lumii este pregătită să ajute România să-şi asigure independenţa energetică şi să-şi acopere resursele de care depinde de Rusia.  El a ameninţat, de asemenea, Rusia cu sancţiuni mai puternice dacă va „submina“ alegerile de duminică în Ucraina, eveni­ment care ar putea ajuta această ţară să iasă din criză.

Pe de altă parte, după un sfert de secol de la căderea comunismului şi după şapte ani de la aderarea la Uniunea Europeană, Biden a pus în discuţie protejarea statului de drept în România şi problema co­rupţiei.

Vicepreşedintele se află într-un turneu în regiune şi a efectuat o vizită de două zile în România, prilej cu care a discutat cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta, în contextul crizei declanşate în Ucraina de anexarea Crimeei de către Rusia şi a acţiunilor secesioniste din estul Ucrainei.

„Vom onora articolul 5 al Acordului NATO, să nu vă îndoiţi, este o datorie sacră, nu aveţi nicio îndoială în privinţa acestui lucru. Să nu vă puneţi nicio întrebare. Niciun aliat al NATO nu e singur, noi ne protejăm unul pe altul. Pur şi simplu. Ne protejăm. Punct“, a declarat ieri Biden la Cotroceni.

Probabilitatea unei confruntări armate între SUA şi Rusia din cauza invaziei Ucrainei de către trupele ruseşti este foarte mică, spun cei mai mulţi analişti.

Ucraina nu este stat membru al NATO, iar preşedintele Barack Obama nu va angaja, probabil, de unul singur SUA într-un nou război. Însă multe dintre ţările din apropierea Ucrainei fac parte din NATO. Este vorba de România, Polonia, Slovacia, Ungaria şi statele baltice. Dacă toate aceste ţări sar în ajutorul Ucrainei şi se trezesc în război cu Rusia, NATO este obligat să intervină, scrie publicaţia britanică The Week.

„Dacă Rusia subminează alegerile din Ucraina, trebuie să fim hotărâţi să aplicăm sancţiuni mai puternice Rusiei“, a mai spus Biden la Bucureşti. El a menţionat că încurajează eforturile României de a majora bugetul apărării la 2% din PIB, aşa cum le-a suplimentat anul acesta, descriindu-le drept un pas înainte pentru România şi pentru NATO.

El a asigurat, de asemenea, că „suntem pe drumul cel bun în a deschide situl de la Deveselu“, unde va fi amplasat un sistem de protecţie antirachetă. Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat săptă­mâna trecută că scutul va deveni operaţional în 2015 deoarece există sursele de finanţare necesare. Biden a notat că a încercat, chiar, să introducă mai devreme România în NATO.
 

Despre corupţie şi statul de drept

În privinţa pricipiului statului de drept în România, oficialul american a declarat că el şi preşedintele Obama apreciază eforturile preşedintelui Băsescu pentru protejarea statului de drept. De respectarea acestui principiu depind libertatea, prosperitatea şi demnitatea, instituţii puter­nice şi tratamentul egal al cetăţenilor în faţa legii, a explicat el. De consolidarea statului de drept depinde realizarea la parametrii maximi a parteneriatului cu SUA.

El a precizat că lupta împotriva corupţiei nu înseamnă numai o bună guvernare, ci şi patriotism. „Corupţia suge din puterea naţiunii, este de fapt o altă formă de tiranie. Lupta împotriva corupţiei nu este numai o chestiune de guvernare bună, este patriotism, este pur şi simplu patriotism“, a spus el.

Vicepreşedintele a dat exemplul Ucrainei, unde 15 ani de corupţie au subminat sistemul de instituţii militare şi capacitatea ţării de a se apăra.
 

Despre energie

În privinţa securităţii energetice, vicepreşedintele notat că „dezvoltarea unei pieţe energetice europene foarte sigure, diverse şi interconectate este pasul important următor de iniţiat pentru colegii noştri europeni în cadrul proiectului larg de integrare economică“.

„Securitatea naţională şi cea energetică sunt inseparabile în această parte a lumii. Trebuie să ne asigurăm că Rusia nu va mai putea să continue să-şi folosească resursele energetice şi dependenţa ţărilor europene de aceste resurse ca o armă împotriva oricărui stat din regiune“, a spus el.

Biden a precizat că România poate şi trebuie să fie o parte importantă a soluţiei energetice europene şi că, prin modernizarea infrastructurii sale, România poate constitui puntea de legătură între pieţele energetice din zona Mării Negre şi zona Europei Centrale şi de Est. De asemenea, prin majorarea producţiei de gaze naturale România poate deveni un furnizor alternativ pentru vecinii săi, iar prin extinderea reţelei de conducte, România poate contribui la reducerea dependenţei, aproape totale, a Republicii Moldova de energia rusească. România este una dintre puţinele ţări din regiune cu o producţie proprie semnificativă de gaze naturale.
 

Despre România

Cât despre România, Biden a spus că istoria ţării reprezintă „unul dintre succesele cele mai mari din viaţa contemporană„ şi că este mândru că America a avut un mic rol în a ajuta să se ajungă la acest punct.

„Dumnezeu să binecuvânteze România, Dumnezeu să binecuvânteze America şi Dumnezeu să protejeze trupele noastre din Afganistan!“, a afirmat Biden.

Comentariile sale din România au venit înaintea unei vizite în Cipru, o ţară reticentă să impună Moscovei sancţiuni mai puternice. Sectorul financiar al insulei este dependent puternic de capitalul rusesc. 

Republica Moldova, o ţară plasată între România şi Ucraina, va semna în iunie un acord de asociere cu UE care a înfuriat Rusia. Biden a reiterat sprijinul Washingtonului pentru independenţa şi suveranitatea Moldovei. Rusia are 1.400 de soldaţi în regiunea separatistă moldovenească Transnistria.
 

Ce a spus vicepreşedintele american Joe Biden ieri în discursul de la Bucureşti