Constructorii germani transformă închisorile în blocuri de apartamente

Autor: Alex Stănică 24.05.2014

 

Constructorii germani transformă fostele penitenciare în blocuri de apartamente moderne, cu ajutorul unor subvenţii de stat, în condiţiile în care dezvoltatorii caută oportunităţi tot mai ieftine pe segmentul rezidenţial, ajutaţi totodată şi de scăderea numărului de deţinuţi din închisori, scrie Wall Street Journal.

Penitenciarul din Luckau, un oraş mic de lângă Berlin, a fost transformat în bloc de apartamente de către agentul imobiliar Bärbel Kohlstock. Suma totală a proiectului a fost de 2 milioane de euro, o parte din ea fiind acoperită prin subvenţii de la stat. Apartamentele din clădirea veche de 300 de ani au fost scoase pe piaţă vara trecută şi au fost închiriate pentru sume cuprinse între 202-540 euro pe lună.

„La început am avut un sentiment ciudat, când am vizitat clădirea, dar îngrijorarea a dispărut repede, după ce am văzut interiorul modern”, a declarat Siegmund Borchert, un rezident în vârstă de 53 de ani, al cărui balcon are vedere la fosta curte a închisorii.

Transformarea închisorii din Luckau într-un bloc de apartamente nu reprezintă un caz unic în Germania. Scăderea numărului de deţinuţi din penitenciare şi piaţa imobiliară care dă semne de revenire, impulsionată de credite cu dobânzi mici şi de economia sănătoasă a Germaniei, au dus la un trend imobiliar neobişnuit: transformarea penitenciarelor în reşedinţe.

Spre exemplu, în Berlin, închisoarea Rummelsburg  a fost transformată într-un complex de 147 de apartamente, cu 20 de case şi 20 de apartamente noi, un proiect în valoare de 34 de milioane de euro. Antreprenorul Detlef Maruhn a cumpărat partea cea mai mare din închisoare la sfârşitul anului 2006 şi a revândut multe unităţi investitorilor.

Steffen Dörre este un alt dezvoltator imobiliar care vrea să tranforme o închisoare în bloc de apartamente. Penitenciarul din Sondershausen, landul german Turingia, vizat de antreprenor, arată ca o fortăreaţă italiană cu un castel şi patru turnuri. Dörre vrea să instaleze 12 apartamente în clădirea construită la jumătatea secolului al 19-lea, un proiect pe care speră să îl termine până în 2016.

Germania şi-a pierdut mult din arhitectura proprie în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă majoritatea penitenciarelor au fost construite în secolul 19, înainte de conflict, păstrând nişte caracteristici specifice ţării.

Reconversia închisorilor în clădiri rezidenţiale are loc şi în afara Germaniei. De exemplu, Liberty Hotel din Boston, Statele Unite era înainte Închisoarea Charles Street în care a fost condamnat „Sugrumatorul din Boston”, unul dintre cei mai căutaţi criminali ai vremii.

Mulţi dezvoltatori s-au orientat către transformarea închisorilor datorită sistemului de donaţii publice şi sistemul avantajos de impozitare, mai ales că Berlinul susţine reutilizarea clădirilor istorice.