Finanţele au obţinut o scădere de 0,85 puncte la randamentul bondurilor pe şase ani

Autor: Stefan Musgociu 23.05.2014

Ministerul Finanţelor a împrumutat ieri 500 mil. lei prin redeschiderea unei emisiuni de obligaţiuni cu scadenţă în aprilie 2020 şi pentru care a obţinut un cost mediu de finanţare de 4,29% pe an, cu 0,85 puncte procentuale mai mic decât cel de la licitaţia precedentă din luna decembrie.

Trezoreria a primit oferte de subscriere în valoare de aproape 1,22 mld. lei, de 2,4 ori mai mult decât valoarea programată a licitaţiei, de 500 mil. lei. Randamentul maxim acceptat la licitaţia de joi a fost de 4,33% pe an. Finanţele au reuşit să obţină în ultima perioadă costuri de finanţare mai mici la licitaţiile pentru vânzarea de titluri de stat, în condiţiile în care investitorii străini au fost mai interesaţi de achiziţia acestora, ducând totodată la întărirea leului faţă de euro.

Un factor în plus pentru scăderea costurilor de finanţare ale României este reprezentat şi de decizia anunţată vinerea trecută de Standard & Poor's (S&P) privind îmbunătăţirea calificativul suveran al ţării cu o treaptă, la „BBB-“, în categoria recomandată pentru investiţii, cu perspectivă stabilă.