După ce a şocat în ianuarie pieţele majorând agresiv toate dobânzile, banca centrală a Turciei surprinde din nou reducând dobânda de politică monetară

Autor: Daniela Stoican 22.05.2014

După ce a şocat în ianuarie pieţele majorând agresiv toate dobânzile şi dubând rata de referinţă la 10%, banca centrală a Turciei a surprins din nou astăzi după ce a tăiat referinţa la 9,5% din cauza scăderii “indicatorilor privind riscul ţării”.

Guvernatorul băncii centrale turceşti, Erdem Basci, a dat un semnal luna trecută că ar putea lua „măsuri bine cântărite” pentru a facilita accesul la credite. Banca centrală a majorat dobânzile în ianuarie pentru a limita deprecierea galopantă a lirei. Instituţia a fost de atunci sub presiunea guvernului Erdogan pentru a diminua costurile de împrumut. Între timp randamentele obligaţiunilor turceşti şi costul de asigurare a datoriei au scăzut mult.

„Pe fondul reducerii incertitudinilor şi al unei îmbunătăţiri a indicatorilor privind prima de risc, dobânzile de pe piaţă au scăzut pentru toate maturităţile,” a arătat banca centrală.

Pieţele turceşti au fost lovite în ianuarie de mai mulţi factori: un scandal politic care ameninţa să slăbească guvernul lui Receo Tayyip Erdogan şi o retragere globală a investitorilor de pe pieţele emergente. Majorarea dobânzilor din ianuarie a stopat exodul, iar victoria lui Erdogan din alegerile locale din martie a determinat în Turcia una din cele mai puternice reveniri ale pieţelor de obligaţiuni şi ale monedelor la nivel mondial.