Forumul economic de la Sankt Petersburg, Davosul Rusiei: Liderii businessului occidental care au refuzat să participe

Autor: Daniela Stoican 23.05.2014
Mai mulţi directori generali ai unor mari companii inter­na­ţionale, precum cei ai Alcoa, Boeing PepsiCo şi Citigroup din SUA şi E.ON, Deutsche Bank şi Siemens din Germania au refuzat să participe la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, considerat Davosul Rusiei, care are loc între 22 şi 24 mai, pe fondul sancţiunilor cu care Occidentul încearcă să descurajeze acţiunile Rusiei din Ucraina.

Preşedintele Boeing, Dennis Muilenburg, a anunţat săptămâna trecută că nu va lua parte la forum, după ce guver­nul SUA i-a cerut acest lucru. Grupul, unul din cei mai mari pro­ducători de aeronave din lume, va trimite totuşi la discuţii repre­zentanţi din top management, scrie St. Petersburg Times. Un reprezentant al Boeing a spus că grupul american preţuieşte relaţiile cu Rusia şi îşi exprimă speranţa că situaţia politică se va ameliora.

Nici directorul general al Alcoa, Klaus Kleinfeld, nu va par­ticipa la reuniunea economică, deşi prezenţa lui era aşteptată. Rusia este o piaţă importantă, dar nu crucială pentru Alcoa, cel mai mare producător de aluminiu din lume, potrivit The Wall Street Journal. Alcoa deţine două unităţi de producţie în Rusia şi a investit aproximativ 824 milioane de dolari din 2005 până în prezent pentru a achiziţiona şi a moderniza fabricile ruseşti.

Deutsche Bank, conglomeratul industrial Siemens şi grupul energetic E.ON din Germania au confirmat cu două zile în urmă că directorii lor executivi nu vor participa anul acesta la eveniment.

Însă E.ON rămâne dedicat afacerilor din Rusia, a anunţat cea mai mare companie de utilităţi din Germania la sfârşitul lunii aprilie în încercarea de a linişti investitorii după un val de sancţiuni impuse Rusiei pe fondul crizei din Ucraina, potrivit Reuters.

„Pot să vă spun că relaţia noastră de lucru cu partenerii ruşi continuă să fie una bună“, spunea atunci Johannes Teyssen, CEO-ul E.ON. Nici el nu participă la forum. Rusia a contribuit cu 1,5% la vânzările E.ON anul trecut şi cu 7,4% din profitul EBITDA.

Directorul executiv al Siemens Joe Kaeser s-a întâlnit chiar cu preşedintele Vladimir Putin la sârşitul lunii martie şi i-a spus acestuia: „Siemens este prezentă pe piaţa rusească de 160 de ani. (...) Cred că această lungă istorie şi tradiţie a cooperării noastre este o dovadă suplimentară că putem trece cu succes peste obstacole numai dacă vorbim între noi şi nu unii despre alţii“. Şi totuşi cei doi nu vor mai avea ocazia să-şi vorbească la Sankt Petersburg. Kaeser a fost mustrat de cancelarul Angela Merkel pentru vizita la Moscova.

Printre directorii executivi de companii mari occidentale care participă la forum se numără cel al companiei germane Metro, Olaf Koch, cel al companiei anglo-olandeze Royal Dutch Shell, Ben van Beurden, şi şeful companiei energetice franceze Total, Christophe de Margerie.