Mâţele Marilenei în noaptea muzeelor/ de Călin Hentea

Autor: Calin Hentea 23.05.2014

ANEXA 29 nu este un mare muzeu. ANEXA 29 este de fapt un fost garaj, pe strada Maria Rosetti nr 29, în subsolul mai cunoscutului Muzeu Vasile Grigore – pictor şi colecţionar. Aici însă s-au aciuit Mâţele din cartier ale Marilenei.

Cum care Marilena? Marilena Murariu, eleva preferată a maestrului Vasile Grigore şi artista care – în pofida aerului său bonom şi cumsecade – a răvăşit cu neiertătorul său penel lumea politică şi boema plastică a Bucureştiului cu a sa expoziţie „Despre Elena în general” în 2011 şi apoi în 2012 cu milităroasele sale potrete politice din „Show-off, of, of”.

De data aceasta, blânda Marilena expune mâţe în toată felinitatea lor. De la textura mătăsoasă a blăniţei, până la graţia mişcării strecurate sau ghemuite înaintea saltului decisiv spre locul unde vrea ea, pisica, să ajungă, universul felin de cartier al Marilenei Murariu este la fel de viu şi de  fascinant ca şi cel din precedenta serie „Câtz”. Este atâta viaţă pulsantă în lucrările Marilenei Murariu fie că este vorba de peisaje balcice sau veneţiene, de îngeri sau demoni politici, încât este mare mirare că tot ceea ce pictează ea stă cuminte pe simeză şi nu ţâşneşte exploziv printre vizitatori.

Aşadar, acum după ce v-aţi trezit din Noaptea muzeelor, treceţi, dacă aveţi timp, să mângâiaţi mâţele din Cartier ale Marilenei, care mai zăbovesc până pe 2 iunie în fostul garaj din ANEXA 29, pentru că apoi sigur îşi va găsi fiecare vreun stăpân prin te miri ce colecţie privată a unui iubitor de artă şi de animale.  

 

Fotografii de Călin Hentea