Nicula, Senat: Reluăm discuţiile despre ASF, cu strictă atenţie pe salarii

Autor: Roxana Pricop 27.05.2014

Vasile Nicula, preşedintele Comisiei de buget din Senat, a spus că vor fi reluate discuţiile pe marginea legii de funcţionare a Autorităţii de Suprave­ghere Financiară (ASF) săptămâna viitoare, o atenţie sporită urmând a fi acordată prevederilor legate de salariile conducerii şi ale angajaţilor.

În luna martie, senatorii au început un control asupra activităţii ASF, ca urmare a izbucnirii scandalului remuneraţiilor de zeci de mii de euro încasate de membrii conducerii în lunile noiembrie şi decembrie ale anului trecut. După finalizarea controlului, parlamentarii vor să modifice legea de funcţionare a ASF astfel încât instituţia să devină credibilă şi transparentă. Timp de o lună, de la finalul lunii aprilie, dezbaterile din comisia de buget de la Senat s-au oprit pentru că parlamentarii au intrat în campanie electorală pentru alegerile europarlamentare. Însă de ieri, 26 mai, lucrările în comisiile parlamentare au fost reluate.

„Vom relua discuţiile despre ASF săptămâna viitoare, cu strictă atenţie pe salarii. La discuţii va fi invitată şi actuala conducere a ASF. De asemenea, structura consiliului ASF trebuie completată cu un membru neexecutiv, în locul lui Victor Ciorbea“, a spus senatorul PSD Vasila Nicula, preşedintele Comisiei de buget.

În prezent, autoritatea funcţionează cu un consiliu de opt membri, cu unul mai puţin, după ce Victor Ciorbea, ales drept membru neexecutiv de parlamentari pe 2 aprilie, s-a retras pentru funcţia de Avocat al Poporului. La finalul lunii aprilie, Curtea Constituţională a decis că numirea lui Victor Ciorbea în funcţia de membru neexecutiv al ASF a fost necon­sti­tuţională. Judecătorii Curţii Constituţionale au admis astfel sesizarea PDL privind numirea lui Victor Ciorbea la ASF.

Mişu Negriţoiu, preşedinte al ASF de la 1 mai, a promis că va reduce personalul instituţiei şi că va face o scădere semnificativă a cheltuielilor cu angajaţii, însă nu a oferit date concrete cu privire la scăderile de cheltuieli şi de personal. Pentru autoritatea de supraveghere lucrează 630 de angajaţi, responsabili de monitorizarea pieţei de capital, a asigurărilor şi a pensiilor private.

El a spus şi că salariile membrilor din consiliul ASF vor scădea sub nivelul celor din BNR, însă nici aici nu a dorit să dea cifre exacte. Fostul preşedinte ASF Dan Radu Ruşanu, în prezent arestat în dosarul Carpatica Asigurări, avea o remuneraţie de 14.000 de euro pe lună, vicepreşedintele - 13.000, iar restul de şapte membri câte 12.000 de euro. Spre comparaţie, omologul polonez Andrei Jakubiak, şeful comisiei KNF, are un venit lunar net de circa 3.000 de euro pe lună. În Polonia, KNF supraveghează pieţe financiare de 60 de ori mai mari.

„Am cea mai mare scădere, dar nu vă dau procentele şi sumele, pentru că trebuie să mă lămuresc cu privire la principiul afişării salariilor individuale. Ne vom respecta prevederea legală de a publica cheltuielile salariale ale conducerii. Scăderile au fost substanţiale“, a declarat pe 9 mai preşedintele ASF.

Câţi angajaţi lucrează pentru şerifii celor mai mari burse din lume

Comisia americană Securities and Exchange Commission (SEC), care supraveghează bursele americane NYSE şi NASDAQ, cu capitalizări cumulate de 25.000 de miliarde de dolari, de peste o mie de ori mai mari decât bursa de la Bucureşti, are un număr de 4.223 de angajaţi, potrivit unor informaţii publicate de Financial Times. În ultimii şapte ani, comisia americană de supraveghere şi-a crescut numărul de angajaţi cu 22%. ASF-ul britanic, Financial Conduct Authority, care supraveghează peste 50.000 de companii active în sectorul serviciilor financiare, inclusiv bănci, companii de asigurări şi fonduri de investiţii, are aproape 4.000 de angajaţi, cu 53% mai mult decât la începutul anului 2007, potrivit FT. Autoritatea de supraveghere a burselor din Hong Kong (Securities and Futures Commission of Hong Kong), cu o capitalizare de 3.000 de miliarde de dolari, are 668 de angajaţi, cu 50% în creştere faţă numărul de angajaţi din 2007, mai scrie FT.