Joaca statului cu antreprenorii: uite banii, nu mai sunt banii

Autor: Corina Mirea 27.05.2014

Guvernul a emis la finalul lunii aprilie o ordonanţă de urgenţă prin care elimină criteriul de vârstă (maximum 35 de ani) pentru obţinerea unei finanţări de până la 10.000 de euro pentru înfiinţarea unei prime afaceri (SRL-D), însă la mai puţin de o lună de la această decizie bugetul de 4,7 mil. euro alocat pentru prima afacere a fost epuizat.

„În acest moment se depun eforturi în vederea suplimentării bugetului alocat acestui program la rectifi­carea bugetară ce va avea loc în perioada următoare“, a fost răspunsul transmis la solicitarea ZF de către repre­zentanţii cabinetului ministrului delegat pentru IMM-uri, mediul de afaceri şi turism Florin Jianu (numit în funcţie la începutul lunii martie în locul Mariei Grapini).

Astfel, proiectul prin care „oricine va vrea să îşi des­chidă prima afacere cu bani de la stat“ nu mai are fonduri şi nici nu se ştie dacă va mai primi bani în acest an, astfel că debutanţii, indiferent de vârstă, se vor mulţumi doar cu facilităţi de înregistrare a firmei şi deduceri de taxe pen­tru minimum doi an­ga­jaţi, cel puţin până la prima rectificare bugetară din vară.

„Din cauza epuizării bugetului aprobat pentru anul 2014 pentru acest pro­gram, aplicaţia de înscriere va deveni inac­tivă începând cu data de 26.05.2014 (ieri - n.red.). Pentru anul 2015 bugetul programului va fi alocat prin legea bugetului de stat pe anul 2015, care va fi votată în luna decembrie 2014“, au mai spus sursele citate.

Pentru ediţia de anul acesta a programului au aplicat 1.231 de români, care au cerut finanţări cumulate care depăşesc suma de 50 de milioane de lei, în condiţiile în care cele 4,7 mil. de euro alocate în 2014 ajung doar pentru finanţarea maximă a circa 500 de idei de afaceri. Prin urmare, ceilalţi aproximativ 700 de tineri care sperau să obţină finanţare nerambursabilă de la stat (pentru mulţi fiind singura opţiune de a face rost de banii necesari deschiderii unei afaceri) vor aştepta, în cel mai bun caz, până la finalul verii pentru a vedea dacă mai pot primi anul acesta bani. În cazul în care bugetul nu este suplimentat, astfel încât programul să fie reluat încă din acest an, ei vor fi nevoiţi să treacă din nou prin procesul de înscriere în primăvara lui 2015 (când ar putea rămâne iar pe dinafară).  „În această perioadă atât Oficiile Teritoriale pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie (OTIMMC) cât şi Direcţia Im­plementare Programe pentru IMM (DIPIMM) se află în procedură de evaluare/avizare a planurilor de afaceri depuse, ţinându-se cont de principiul primul venit – primul servit, în condiţiile realizării unui punctaj minim de 60 de puncte. Până în prezent au fost avizate 148 de SRL-D-uri (însumând un buget 5.909.684,94 lei), urmând să primească acceptul pentru finanţare următoarele SRL-D-uri, până la epuizarea bugetului“, au mai precizat aceleaşi surse.

Programul, prin intermediul căruia iniţial doar tinerii cu vârste de până în 35 de ani puteau să îşi facă un business (SRL-D) fără costuri la Registrul Comerţului, să beneficieze de deduceri de taxe pentru minimum 2 - maximum 4 angajaţi, de un grant de cel mult 10.000 euro de la stat (adică 50% din valoarea investiţiei) şi de împrumut garantat de stat până la 80.000 euro, a fost lansat în 2011. Dacă ordonanţa trimisă în Parlament pentru elimi­narea criteriului de vârstă va fi promulgată, programul pentru „întreprinzătorii tineri“ va fi schimbat în cel pentru „întreprinzători debu­tanţi în afaceri“.

Până în prezent, prin intermediul pro­gramului au fost înfiinţate mai mult de 13.000 de firme cu statut de „debutant“ dintre care cele mai multe în Cluj (mai mult de 1.700 de SRL-D-uri active). Reprezentanţii cabinetului ministrului delegat pentru IMM-uri au mai spus că, potrivit datelor de la Registrul Comerţului, facilităţile acordate de stat pentru înfiinţarea unui SRL-D sunt, în medie, de 575 de lei, iar finanţarea medie nerambursabilă acordată prin in­termediul acestui program a fost anul trecut de puţin peste 35.000 de lei (aproape 8.000 de euro). „În următoarele luni desfăşurarea pro­gramului va consta în finalizarea procedurii de  evaluare/avizare de către OTIMMC/ DIPIMM a planurilor de afaceri depuse de către beneficiari în limita bugetului, urmată de semnarea contractelor şi de implementarea planurilor de afaceri (efectuarea cheltuielilor şi decontarea acestora)“, au adăugat aceştia.

Bugetul de anul acesta al programului a re­venit la nivelul celui din 2011, când a fost lansat şi este mai mic decât cel din 2012 cu aproape 48%, potrivit datelor furnizate de Agenţiei pentru Implementarea Proiectelor şi Progra­melor pentru IMM-uri (structură din cadrul Mi­nis­te­­rului Economiei care gestionează pro­gramul).